Hästi valgustatud kodu aitab pimedal ajal meeleolu hoida

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle toa veetav laelamp võimaldab valgusega mängida. 
Üle toa veetav laelamp võimaldab valgusega mängida. Foto: Stefano Scatà/studio Italia

Sügisesel pimedal ajal on äärmiselt tähtis, et kodu oleks õigesti ja hubaselt valgustatud. Sellist tulemust saavutada ei pruugi aga olla nii lihtne, kui esmapilgul näib, sest arvestada tuleb mitme asjaga. Koju valitud valgustus peab olema piisav, pakkuma mitmesuguseid võimalusi ja ühtlasi interjööri sobima, mistõttu tuleks lampide valik kodu sisustamise olulise etapina hoolikalt läbi mõelda.

Valgustifirma Hektor Light esindaja Sirli Lemnits ütleb, et hästi valitud valgustuse tähtsust ei tohiks alahinnata. Seda eriti Eestis, kus pimedat aega on palju. Sageli tehakse Lemnitsa sõnul valgustite valimisel see viga, et piirdutakse ainult laelambiga. «Nii ei ole võimalik luua isikupärast ja mitmetasandilist valguslahendust, mis moodustaks terviku kogu interjööriga,» ütleb ta. Ta soovitab omavahel kombineerida lae-, seina-, põranda- ja laualampe, sest ainult nii sünnib mitmekesine ja huvitav lahendus, mis tagab esiteks toa piisava valgustatuse, teiseks aga aitab interjööri põnevust tuua ja seda pilkupüüdvamaks muuta.

Ka Liis Tippel disainvalgusteid tootvast ettevõttest PULO Disain tõdeb, et laevalgusti üksi võib küll olla efektne ja valgustada kogu ruumi, aga peale üldvalguse on kodus tarvis valgustada ka kindlaid kohti ja tegevusi. «Kodu on koht, kus lõõgastuda ja olemist nautida. Seetõttu on mõistlik kaasata valguslahendusse efektvalgusteid ja kohtvalgusteid, mis loovad hubasust ja lubavad paindlikkust vastavalt ruumisolija tujule ja vajadusele,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles