Anna katusele uus elu!

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eternit Baltic

Eestis leidub lugematult maju, mille katus on mitukümmend aastat vana. Nõuka-aegse eterniitkatuse võib südamerahuga asendada moodsa eterniidiga. Võrreldes vanaga on kaasaegne eterniit tervisele ohutu, hingav ja roostekindel materjal.

Katuse renoveerimine on mõistagi vastutusrikas ettevõtmine ja seepärast tuleks kõik nüansid enne tegutsema asumist läbi kaaluda, alates katusekattematerjalist. Eterniidi kasuks räägib ainuüksi asjaolu, et vana eterniitkatuse vahetamisel uue vastu ei ole ehitusluba vaja.

Enne mõõda

Katust renoveerides on võimalik vana konstruktsioon alles jätta, kui see on piisavalt heas seisukorras. «Roovitust kontrollides tuleb esmalt hinnata, on see kõdunenud või korralikult säilinud,» soovitab ettevõtte Eternit Baltic tehase esindaja Kaido Raja. «Kui roovitus peab veel vastu, võib kasutada samalaadseid eterniitplaate. Selgeks võiks teha, mis katuseplaat on kasutusel ning palju on selle roovisamm või plaadi mõõdud. Soovituslik pruss roovituse tegemiseks on mõõtudega 50x50 mm.»

Katuse aluskatte põhiline funktsioon on kaitsta katuse aluskonstruktsiooni. Olulisim aspekt selle juures on katusekattest läbi pääsenud vee ja liigniiskuse ärajuhtimine. Aluskatteid leidub erinevaid (hingavad/mittehingavad) ja valik sõltub eelkõige katuse konstruktsioonist ning soovitavast tulemusest. «Aluskatte paigaldamise puhul tuleb läbi mõelda, kas plaanis on ainult katuse vahetus või hakatakse tegema mahukamat remonttööd nagu täisrenoveerimine,» jätkab Kaido Raja. «Kui soovitakse katust soojustada, paigaldatakse aluskate soojustuse ja roovituse vahele. Sellisel puhul tuleb ehitada ka uus roovitus, mis paraku tõstab kogu ehitustöö maksumust.»

Millist materjali valida?

Üldiselt kaasneb igasuguste parandus- ja arendustöödega mitmeid tülikaid lisakohustusi. «Näiteks kui vahetada vana eterniitkatus pleki või kivi vastu, tuleb seadusekuulekal inimesel taotleda omavalitsusest ehitusluba, mis omakorda tähendab riigilõivu maksmist,» nendib Raja. «Siiski, ühel juhul on võimalik pääseda – kui vahetada eterniitkatus uue eterniidi vastu. Vastavalt ehituseadustikule sel puhul ehitisteatist ega -luba vaja ei ole, kuna hoone piirdekonstruktsioonid ja füüsikalised omadused ei muutu. Seevastu eterniiti kivi vastu vahetades peab arvestama kordades suurema töömahuga. Plekk-katust eelistades peaks vaatama üle konstruktsiooni – on see loodis, sirge ja rihitud? Sel puhul on kindlasti vaja paigaldada aluskate ning seega ka uus roovitus.»

Foto: Eternit Baltic

Igal katusekattel on omad eripärad. Näiteks teraskatused kipuvad roostetama ja sammalduma, kuna materjal ei võimalda katusekonstruktsioonil hingata ja võib tekkida kondensatsioon. «Tänapäevane eterniit on hingav materjal, mistõttu ei teki selle alla kondensatsioonivett,» jätkab Kaido Raja. «Samuti on eterniit müravaba nii tuulise kui vihmase ilmaga, mis paljudele meist on kodu puhul väga oluline.»

Rõõm ja rahulolu ise tehtust

Laineplaatide paigaldamiseks ei lähe vaja spetsiaalseid tööriistu ega eriteadmisi, iga majaomanik saab eterniitkatuse paigaldamisega ise hakkama. «Viimase teeb lihtsamaks asjaolu, et tehasest tulevatel toodetel on nurgad lõigatud – kõik selleks, et katus oleks ühtlane ning ei tekiks kattumist plaatide nurkades ehk kõrgemaid kohti, mis ei näe head välja ning võivad osutuda nõrgaks kohaks,» täpsustab Kaido Raja. «Kaasaegset eterniiti paigaldatakse kruvidega, mitte naeltega nagu vanasti. Augud on plaatidesse juba sisse puuritud ning kruvidel on plaadi värvi tihend – kõik see lihtsustab isetegija vaeva. Plaate võib saagida ketaslõikuriga (teemant- või kivikettaga). Plaatide ostmisel antakse kaasa parandusvärv lõikekohtade viimistlemiseks.»

Katus täidab oma ülesannet ainult siis, kui see on täielikult lõpetatud. «Niisiis on oluline osta ka lisatarvikuid nagu harja- ja viilukatted,» rõhutab Raja. «Eternit Baltic pakub kõiki lisatarvikud, mida sealjuures valmistatakse käsitsi. Soovitame alati originaaltooteid odavamate asemel – ainult katuse täislahendusega on hoone kaitstud pikaks ajaks. Eternit Baltic on laineplaate tootnud juba rohkem kui 20 aastat. Usaldame oma tootmist ning seetõttu anname Leedu eterniitplaatide 30aastase garantii. Värvile kehtib garantii 5 aastat.»

Soodne või soliidne?

«Kui nõuka-ajal oli saada kaht erinevat eterniitplaati, väike ja suur, saab väikese plaadi praegu asendada Eternit Klasika plaadiga ning suure plaadi tänase täpse analoogi, Eternit Agro L laineplaadiga,» soovitab Kaido Raja. «Saadaval on viielainelised plaadid Eternit Gotika ja Eternit Villa ning kaheksalainelised plaadid Eternit Klasika, Eternit Agro L ja Eternit Agro XL.»

Alljärgnevaid plaate saab osta kõikidest Eesti suurematest ehituskauplustest:

Eternit Gotika katuseplaadid on väikese mõõduga ja annavad katusele kivikatusega sarnase visuaalselt kauni reljeefi. Katusekivid on läbi aegade olnud soliidsuse ja elegantsi sümboliks. Neid peetakse klassikaliseks katusematerjaliks, mistõttu neid kasutatakse nii traditsioonilises kui moodsas disainis. Eternit Gotika plaate iseloomustab elegantsus ja väikeste mõõtude tõttu on neid lihtne paigaldada. See on hea alternatiiv kallimale kivikatusele, sest välimus on väga sarnane.

Eternit Villa on üks kõige populaarsemaid katusekatteid, sest pakub soodsa hinna eest head tulemust. Plaadid on suuremad kui Eternit Gotika puhul, nii et paigaldusaeg on lühem ja tarvis läheb vähem kinnitusi. Ka plaate läheb vähem vaja, sealjuures lõpptulemus on ikkagi eksklusiivne ja ilus. Eternit Villa ühendab suurepäraselt tasakaalustatud hea välimuse ja mõistliku maksumuse, mis teeb tootest ühe populaarseima Baltimaades.

Eternit Klasika plaadil, mis vastab nõuka-aegsele väikesele plaadile, on tehases lõigatud nurgad, nii et plaate on lihtne paigaldada. Samuti on need soodsad ning optimaalne suurus võimaldab mugavalt katta ka suuremaid pindu.

Laineplaadid Agro L on samasuguse pikkuse ja laiusega nagu vanad asbesteterniidist plaadid, seega sobivad need ideaalselt vanade eterniitkatuste uuendamiseks. Need plaadid on piisavalt suured ka suure pindalaga katuste katmiseks, kuid piisavalt mugavad, et paigaldamiseks ei tule teha suuri investeeringuid seadmetesse.

Foto: Eternit Baltic

Agro XL plaadid võimaldavad katta katuse väga kiiresti – üks plaat katab koguni kahe ja poole ruutmeetri suuruse pinna. Nende plaatidega võib katta ka seinu. Suurte plaatide tootmisel kasutatakse Safety Strips® ohutustehnoloogiat – spetsiaalsed ohutusribad tagavad, et plaadid taluvad suuri koormusi ja töö katusel on ohutu.

Leedu eterniidi ametlik maaletooja Eestis on Bestor Grupp AS. Ettevõtte tegemiste ja tutvustavate/huvitavate postitustega saab end kursis hoida Facebooki leheküljel.

Copy
Tagasi üles