Sügistuulte saabudes pea meeles ka oma suvekodu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoia oma suvekodul ka krõbedatel talvekuudel silm peal.
Hoia oma suvekodul ka krõbedatel talvekuudel silm peal. Foto: Pexels / CC0 Licence

Sügisilmade saabudes tasub oma suvekodu talveuneks valmis seada.

Suurimaid kahjusid inimeste suvilates põhjustavad veeavariid ning vargused ja vandalism. Ka sügistormid tulevad teinekord niivõrd ootamatult, et inimesel ei jõua operatiivselt reageeridagi. Kõike seda annab aga üsna kerge vaevaga juba eos ennetada. 

«Esmane asi on kindlasti veelekete toimumise riski maandamine ja sellele järgneb suvekodude aedadesse ilmaolude meelevalda jäetud vara, mis on sinna lihtsalt unustatud või on mõeldud, et küll hiljem jõuab veel koristada,» märkis Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt. 

Kui hoonet või hoone osa talveperioodil ei kasutata või köeta, soovitab Kivirüüt tühjendada kõik süsteemid, kus on vedelik. Kütte olemasolul peab selle võimsus olema reguleeritud viisil, et ka ootamatult külmema ilma korral külmakahju ei tekiks. Võimalusel võiks välja lülitada ka elektri, kuna see vähendab tulekahjude ohtu. 

Kindlasti tasub suvilate puhul mõelda ka varguste ja vandalismi peale. «Varastele ei tohiks nende tööd lihtsaks teha – sulgege uksed, katke aknad kinni nii, et hoones asuv vara kohe silme ette ei jääks ning kallima tehnika võiks üldse talveks ära viia,» soovitas Kivirüüt.

Alati tasub ka heanaaberlikesse suhetesse panustada. Saavad ju üleaedsed vajaduse korral varal silma peal hoida ning inimest erinevatest probleemidest ning erisustest teavitada.

Meelespea suvemaja talveks ette valmistamisel:

  • too aiast ära või kinnita suvemööbel ja muu vara, mille tuul võiks ära viia;
  • tühjenda veesüsteemid külmuvatest vedelikest;
  • kütte olemasolu korral jälgi, et see oleks piisav ka suurte külmade puhul;
  • lukusta ja sulge kõik uksed-aknad;
  • kata aknad, et varjata hoones olevat vara;
  • vii hinnalisem vara talveks minema;
  • võta naabritega ühendust, et viimased sind kutsumata külalistest teavitaksid.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles