Kinnisvara hindaja: turuväärtus ei kujune kinnisvaraportaalide müügikuulutuste põhjal

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrdluselementide kohandamisel jõutakse turuväärtuseni.
Võrdluselementide kohandamisel jõutakse turuväärtuseni. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kinnisvara turuhinna arvutamisel võtavad kutselised hindajad arvesse trobikond faktoreid, mille võrdluse tulemusena peaks kujunema objektiivne hinnang inimese varale.

Kutseline kinnisvara hindaja on erialaspetsialist, kes annab objektiivse hinnangu inimese kodu turuväärtusele. Tihtipeale ollakse arvamusel, et kinnistu turuväärtus kujuneb kinnisvaraportaalide müügikuulutuste põhjal. Arco Vara kutselise hindaja Kerli Koha sõnul on aga taoline arusaam väär ning selleks, et arvutada vara tegelik väärtus tuleb esmalt mitmeid protseduure ja analüüse läbi viia.

«Hindamistellimuse esitamisel püstitatakse hindajale lähteülesanne, lepitakse kokku teenustasu ning vara ülevaatuse aeg. Vara ülevaatusel fotografeerib hindaja kõik kinnistul asuvad hooned ja ruumid. Tehtud pilte kusagil mujal peale hindamisaruande ei kasutata,» rääkis Koha.

Kinnisvara ülevaatuse järel alustab hindaja turuanalüüsiga ning valib seejärel asjakohased võrdlustehingud. «Selleks, et leida teie vara turuväärtus, võrreldakse teie kinnisvara piirkonnas hiljuti müüdud teie varale erinevate võrdluselementide osas võimalikult sarnaste kinnistutega,» lisas Koha.

Üksikelamute puhul on hindamisel oluliseimad võrdluselemendid:

  • asukoht - enim on hinnas keskustes või keskustele lähemal asuvad hea juurdepääsuga kinnistud;
  • üksikelamu seisukord;
  • eramu suletud netopind - elamu suletud netopinna suurenedes suureneb kinnistu tervikhind proportsionaalselt kasulikkusele ja vastupidi ehk siis, mida suurem on elamu suletud netopind, seda kõrgem on selle tervikhind;
  • elamu konstruktsiooni tüüp - uusehitiste puhul on kivihooned rohkem hinnas kui puithooned;
  • küttesüsteem - maaküttega elamud on tänases turusituatsioonis kõige populaarsem valik;
  • kinnistu pindala.

Võrdluselementide kohandamisel jõutaksegi turuväärtuseni. Kohandamine on protseduur, mida kasutatakse võrreldava vara hinna teisendamiseks lähtuvalt erisustest võrreldes hinnatava varaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles