Katusel olgu iseloomu!

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eternit Baltic

Kuigi meist paljudel võib nõuka-ajal laialdaselt kasutusel olnud eterniidi suhtes püsida eelarvamusi, on tänapäeva eterniit üks parimaid katuse- ja fassaadikattevõimalusi. Juba aastakümneid ei sisalda eterniit enam kahjulikku asbesti, kuid on endiselt väga vastupidav ja lihtsalt paigaldatav materjal.

Mis teeb eterniidist praktilise ja targa valiku?

1997. aastal asutati ettevõte Eternit Baltic, mis sündis Leedu aktsiaseltsi AB Akmenės Cementas ja Saksa firma Eternit AG koostöö tulemusena. Alates 2011 a. on Eternit Baltic rahvusvahelise kontserni ETEX Group liige. Partnerluse eesmärk oli pakkuda ökoloogilist ja usaldusväärset alternatiivi asbesteterniidile. Sellest ajast on Eternit Baltic esimene kiudtsemendist katusekatete tootja Baltimaades ning pakub siinsel turul laia valikut katusekatte-, fassaadikatte- ning interjöörimaterjale.

Foto: Bestor Grupp

Mis tagab kiudtsementplaatide pikaealisuse?

Asbestivaba eterniit ehk laineline tsementkiudplaat on traditsioonilise eterniidi kaasaegne variant. «Laineplaate toodetakse Hatscheki masinaga tsemendist, lubjakivist, amorfsest ränidioksiidist, tselluloosist, polüvinüülalkoholist ja veest,» räägib ettevõtte Eternit Baltic tehase esindaja Kaido Raja. «Asbesti asendaval polüvinüülalkoholikiul (PVA) on tugevuse parandamise funktsioon. Kiudtsemendis on mikroskoopilised õhuvahed, millel on mitu kasulikku ülesannet. Need vahed parandavad heli- ja soojusisolatsiooni omadusi. Külma ilmaga täituvad kiudtsemendi õhuvahed veest tekkinud jääga. Nii tagatakse selle materjali eelis, mis tingib, et laineplaatide omadused temperatuurimuutuste mõjul ei halvene.

Foto: Bestor Grupp

Koostismaterjalid segatakse segistis, kust kiudtsement ühtlase massina plaatide vormimisrullile liigub. Trumlil antakse valmis massile vajalik paksus. Seejärel liigub vormitud materjal konveierile, kus selle paksust veel kord kontrollitakse. Plaat lõigatakse vastavalt toodetava profiili mõõtmetele tükkideks. Lahtilõigatud plaatidele vormitakse lainepressi abil lained ning seejärel pannakse plaadid metallvormidesse, millega need valmimiskambrisse liiguvad. Enne lainete vormimist tekkinud jäägid naasevad tagasi tootmisprotsessi. Värviga katmise eel puhastatakse valmis plaadid ja kuumutatakse need teatud kindla temperatuurini. Kuumenedes plaadi poorid laienevad ning värv hõõrutakse harjadega plaatidesse. Seejärel plaadid kuivatatakse, et moodustuks esimene värvikile ning nad oleks kardinvärvimiseks valmis. Kardinvärvimise käigus valatakse plaat ühtlase värvijoaga üle. Nii luuakse sile pind ning pärast kuivamist moodustub värvikile. See tagab laineplaatide katte pikaealisuse ja vastupidavuse.»

Praktiline ja turvaline valik

Võrreldes teiste Eestis katusekatteks eelistatavate materjalidega nagu kivi ja plekk, on kiudtsemendil terve rida eeliseid. «Esiteks keskkonnasõbralikkus,» rõhutab ASi Bestor Grupp turundusjuht Priit Silvet. «Kiudtsement on kerge materjal, mis on valmistatud looduslikest ainetest: tsement, vesi, tselluloos ja PVA-kiud. Teiseks tuulekindlus – katuse või fassaadi katmisel kinnitatakse iga plaat eraldi, seetõttu peab niisugune kate vastu ka tugevale tuulele ja tormile. Oluline on ka kergus. Just kergete plaatidega võib katta ka nõrgemaid konstruktsioone, ilma neid täiendavalt kindlustama. See on suurepärane lahendus hoone renoveerimisel, kuna tarindite täiendavat tugevdamist pole vaja. Ja viimaks vastupidavus. Vaatamata oma väikesele kaalule on kiudtsement eriti tugev materjal. Plaatidega kaetud fassaad on vastupidav löökidele ja muudele välisteguritele.»

Foto: Bestor Grupp

Need, kes otsivad erilist katust, võiksid Kaido Raja soovitusel vaadata Dacora plaatide poole: «Nimelt need pakuvad piiramatut loomingulist vabadust. Dacora plaadid sobivad igat tüüpi katustele ja fassaadidele ning neid saab kasutada nii uute hoonete ehitamisel kui vanade renoveerimisel. Samu katmisviise kasutatakse nii katuste kui ka fassaadide katmiseks, seega saab Dacora plaatide abil täielikult järgida hoone arhitektuurilist ühtsust. Plaatide erinevad suurused, rikkalik värvivalik ja katmisviiside mitmekesisus annab võimaluse teha katusest ja fassaadist unikaalne arhitektuuriline lahendus.»

Luksuslik ja stiilne välisilme

Dacora plaate on saadaval väga suures värvivalikus, nii et iga majaomanik võib elamu katuse ja fassaadi kujundada täpselt oma maitse järgi. «Värvipalett ulatub moodsatest hallidest soojade looduslähedate toonideni,» jätkab Kaido Raja. «Enamasti valitakse üks värv, kuid alati võib lisada mõne põneva aktsendi või peene toon-toonis nüansi. Kõik sõltub eelistustest!» Lisaks värvidele võib mängida ka mustritega. Kui varem asetati plaadid enamasti rombikujuliselt, on nüüdseks tekkinud Raja sõnul ka uusi paigaldusviise. «Erinevate mustrite abil saab luua palju erinevaid efekte ning kodu välimuse ise disainida. Mõned võimalikud lahendused on näiteks plaatide ülekate, trepikoja katmine ja fassaadikassett.»

Foto: Bestor Grupp

Rombjas katmisviis teeb maja visuaalselt kõrgemaks. Rombikujuline kate annab oma sõltumatute joontega katustele ja fassaadidele erakordse välimuse. 40 x 44 cm suurused katuseplaadid sobivad iseäranis hästi suurte ja katkematute pindade jaoks. Sealjuures on plaate võimalik paigaldada väga kiiresti. Topeltkattega paigaldus muudab maja otsekui suuremaks. Dacora kiudtsemendist katuse- ja fassaadiplaatide ülekattega paigaldamisviis annab hoonele kaasaegse välimuse. Hoolimata sellest, kas valida ruudu- või ristkülikukujulise, täis- või eenduva servaga plaadid, sobivad 20 kuni 60 cm suurused plaadid ideaalselt mistahes mõõtudega pindadele. Horisontaalne paigaldus ei loo ainult suletud ja astmelist välimust; see on kõige säästlikum paigaldusviis, sest kulub ainult 10,5 plaati ruutmeetri kohta ning seeläbi tuleb osta vähem materjali.

Uuri lähemalt www.eternit.ee

Copy
Tagasi üles