Pea igas köögis leidub üks tarbetu kuluartikkel

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Mõtle enda, oma pereliikmete ja sõprade köökide peale: mitme puhul neist saad öelda, et seal ei kasutata majapidamispaberit? Ilmselt pole neid palju, kuigi tegemist on täiesti tarbetu kuluartikliga.

Majapidamispaber on kindlasti geniaalne teenimisallikas: kuidagi on tootjatel õnnestunud inimesi veenda, et nad vajavad oma köögitoimetusteks paberit. Ometi pole see ju üldsegi tõsi. Pealegi pole majapidamispaberi tarvitamine kuigi loodussõbralik lahendus.

Mõelgem kas või oma vanavanemate peale: kes neist kasutas majapidamispaberit või mis nad sellisest tootest täna arvaksid või arvavad? 

See on üsna hea indikaator, et tegemist on kasutu kuluartikliga, millest loobumine aitab aasta lõikes üsna märkimisväärselt vähendada majapidamiskuludele minevat summat. 

Meie neljaliikmelise pere eelistatuim majapidamispaber maksab umbes 1,35 eurot pakk. Sellest jätkub umbes nädalaks. Kuus kulub majapidamispaberile seega umbes 5,5 eurot, aastas 66 eurot. Päris korralik summa täiesti ebavajaliku väljamineku kohta.

Millega majapidamispaber siis asendada? Tasub ilmselt mõelda, mida vanasti selle asemel kasutati: reeglina köögirätikuid ja nõudepesulappe. Tööpindu ei ole vaja majapidamispaberiga pühkida, ka pliiti saab puhastada-kuivatada lapiga. Paljud kasutavad majapidamispaberit vannitoa puhastamisel ja akende pesemisel, aga ka siin on ju alternatiivid olemas: pesukäsnad ja -lapid ning klaasi kuivatamise kummid.

Kööki võiks hankida suurema hulga rätikuid ja neid igal õhtul pessu visata, et uus asemele võtta. Korralik puuvillane köögirätik maksab toidupoodides umbkaudu 2-4 eurot ja kestab kaua, mistõttu see investeering tasub kindlasti ära. 

Meie tarvitame oma majapidamispaberi praeguse varu ära ja proovime edaspidi ilma hakkama saada. Proovige teie ka, see teeb head rahakotile ja loodusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles