Kuidas valida majale sobivaim katus ja korsten?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monier OÜ

Sügisilmad lähenevad suure kiirusega ja ehitusmeistrid teevad viimaseid jõupingutusi, et enne lume tulekut majadele uus katus peale ja korsten püsti saada.

Harv pole juhus, kui katuse ja korstna valik jäetaksegi päris viimasele minutile, sest asju, mille peale maja ehitusel mõelda, on niivõrd palju. Kui Sinagi oled üks nendest, kellel veel majaehitus pooleli ja katus ning korsten valimata, kuid soov pühad juba uues või vastrenoveeritud kodus vastu võtta, siis loe edasi.

Mida jälgida katuse ostul?

Katusematerjali ning -tootjavalimine võib olla keerukas, sest katust oma majale valime me oma elus paremal juhul paar korda. Ometi on tegu pigem suuremapoolse investeeringuga ning aspekte, mida lisaks hinnale silmas peaks pidama, on mitmeid:

  • Katusekalle: esmalt tuleb arvestada katuse nurka, mis piirab materjalivalikut. Kui katusekalle on vähemalt 15 kraadi, võib mõelda nii plekile, bituumensindlile, eterniidile kui ka kivikatusele. Lamekatusele on parim valik erinevad rullmaterjalid – PVC, bituumen jne.
  • Katusematerjali eeldatav eluiga ja pakutavad garantiid: näiteks bitumeenkatustel on eluiga 25  aastat, plekk-katusel ca 50 aastat, eterniitkatusel ligi 60 aastat ning  kivikatuste puhul 100 aastat ja kauemgi.
  • Katuse väljanägemine: kas materjali värv ja disain on majaomanikule meelepärane. Maitseid on erinevaid, eestlaste seas on ihaldatuim katus kivikatus, mis sobib nii klassikalisele kui ka modernse arhitektuuriga majale. Sageli kasutatakse ka plekk-katuste puhul kiviprofiili, mis imiteerib kivikatust, kartes, et kivikatus on oluliselt kallim, kuigi plekk- ja kivikatused asuvad samas hinnaklassis.
  • Katusematerjali omadused: kui vastupidav on materjal külmale, kuumale (eriti siis, kui toad asuvad otse katuse all), tormile (mis katuse minema võib lennutada), lumele ja niiskusele, kas vihm ja tugev tuul võivad tekitada katustealustes tubades müra, kuivõrd kriimustuskindel on katus, kas rooste võib seda kahjustada jne.
  • Müra: samuti tuleks materjalivalikul hinnata, kas soovitakse vaikset katust või vihma ja tuule tekitatav müra ei häiri. Kui näiteks katusekivid on täielikult müravabad, siis õhem plekk võib tublisti häält teha. 
  • Milline on pakkumisse lisatud aluskate: viilkatuse all paiknevate eluruumide korral on kindlasti vajalik hingav aluskate kaaluga vähemalt 160 gr/m² kohta. Raskem aluskate on armeeritud, sel on rohkem kihte ja materjal on seega tugevam.
  • Kas katusematerjal ja lisatarvikud on samalt tootjalt: see tagab, et katusesüsteemi osad sobivad omavahel 100% kokku ning probleemide tekkides ei püüa erinevate komponentide tootjad vastutust üksteisele veeretada.
  • Erinevatele korstnatüüpidele sobilike tihenduskomplektide olemasolu: koos uue katuse paigaldusega tuleb kindlasti teha uuesti ka korstna ümbruse tihendamine lekkekindlaks.
  • Katusematerjali tarnekiirus: odavast hinnast võib olla vähe kasu, kui lekkiva katuse asemele uus materjal enne sügise algust kohale ei jõua.
  • Kohapealse tehnilise toe olemasolu ja kvaliteet: Nt kas kohapealne tugi on üldse olemas ja kas tehnilise toe töötajad on erialase taustaga. See on eriti vajalik siis, kui tuleb tegeleda garantiiküsimustega, kui majaomanik otsustab ise paigaldustöö ära teha või soovib klient saada usaldusväärset abi ehitaja töö kontrollimisel.
  • Katuselahenduse kogumaksumus: see on eelarve viimane rida, kui kõik komponendid on pakkumisse lisatud.   

Ühe või teise otsustamiskriteeriumi osatähtsus sõltub igast majaomanikust. Kogemus näitab, et kõige mõistlikum on eelistada parimat hinna ja kvaliteedi suhet.

Foto: Monier OÜ

Mida jälgida korstna ostul?

Kuigi telliskorstnat võib näha paljudes vanades majades, on tänapäeval kõige tuleohutum ja pikaajalisem valik moodulkorsten, mis jaguneb raskemateks plokk-korstendeks ning kergemateks ning alusvundamenti mitte vajavateks metallkorstendeks.

Korstna peab alati valima lähtuvalt kütteseadmest, sest vastasel juhul võib juhtuda, et kütteseade ja korsten ei sobi omavahel kokku. On olnud ka juhtusid, kus majaomanik on pidanud aasta pärast korstna täiesti uuesti ehitama, sest vale valik on põhjustanud selle lagunemise.

Korstna sobivust erinevate kütteseadmetega näitab CE-märgistus, mille kohta saab lugeda siit.  Üldjuhul on lihtsaim ja turvalisim valik kas keraamiline või laavakivist plokk-korsten, mida on lihtne paigaldada ning mille välispind soojeneb kütmisel vähe. Vahel on aga korstna ehitamisel vaja teha kõrvalepõikeid sarikatest või vahelae taladest või ei ole põranda kandevõime kuigi suur. Sellisel juhul on lahenduseks isoleeritud metallkorsten, mida saab tänu kergele kaalule kinnitada põrandale, kütteseadme peale ning isegi seinale või lakke.

Foto: Monier OÜ

Korstna ostmisel järgima järgmisi kontrollküsimusi:

  • Kas korsten töötab kuivades või märgades tingimustes, kas kõrgetel või madalatel temperatuuridel? Eriti just madalatel (alla 150 °) temperatuuridel, märgades tingimustes töötavad korstnad peavad kindlasti olema happekindlad (happekindlast roostevabast terasest või plokk-korstende puhul vastupidavast keraamikast), et tekkiv happeline kondensaatvesi korstent läbi ei söövitaks.

Seda tuleb jälgida ka siis, olemasolevas majas plaanitakse kütteseadet vahetada. Näiteks kui minnakse üle puidult õli- või gaasiküttele, siis tuleb kindlaks teha, et korsten oleks kondensaadi- ja happekindel.

  • Milline on põlemisel eralduva suitsu temperatuur? Korstna temperatuuriklass ning teised omadused peavad sobima kütteseadmega – vastasel juhul võib korsten praguneda ja tekkida tulekahju.
  • Kas kasutatakse tahket või vedelat küttematerjali? Näiteks tahke kütte põletamine eeldab paremat tõmmet ning selle käigus eraldub rohkem tahma. See nõuab lihtsasti puhastatavaid korstnaid, millel on sileda sisepinnaga lõõrid.
  • Milline on konkreetse kütteseadme jaoks optimaalne suitsulõõri läbimõõt? Andmed selle kohta leiab kütteseadme paigaldusjuhistest, vajadusel saab küsida lisa tootjalt või edasimüüjalt.
  • Kas korstnasse on vaja ühendada üks või mitu kütteseade? Üldjuhul peab turvalisuse kaalutlusel igal kütteseadmel olema eraldi lõõr. Erandina võib ühte suitsulõõri ühendada kuni 2 samal korrusel ja sama küttega seadet, mille suitsu temperatuur on kuni 400° ning korstnaühenduste vahe vähemalt 60 cm. Sel juhul peavad olema ka eraldi siibrid mõlema kütteseadme ja korstna vahel.
  • Kuhu korsten majas tuleb ning kas see ehitatakse hoonesse sisse või hoonest välja? Korsten tuleb teha võimalikult vertikaalne ning valida lühim ja sirgeim tee küttekoldest suitsu väljajuhtimiseks. Korstna kõrvalekalle vertikaalsuunast võib olla kuni 45°, kuid juba 30° kallete puhul tuleb tähelepanu pöörata korstna toestamisele ning puhastusluukide lisamisele.
  • Kas kütteseadme ja korstna ühendamiseks on vaja ehitada horisontaalsed ühenduslõõrid? Ühenduslõõrid ehk sleped ei tohi läbida ehitise konstruktsioone, peavad olema võimalikult lühikesed ja sisenema korstnasse kuni 45-°se nurga all.
  • Kui kõrge peaks tulema korsten? Kuni 30°-se viilkatuse korral peab korstna harjapoolne külg ulatuma vähemalt 0,8 m üle katusepinna. Teravama kaldenurga korral olenevalt katusematerjali tulekindlusest vähemalt 1-1,5 meetrit ning lamekatuse korral vähemalt 1 meeter katuse pinnast või 3 meetri raadiuses asuvatest takistustest (katuse rinnatis, ventilatsiooniseade vms).
  • Milline peaks olema korstna viimistlus? Näiteks täispikkuses väljas paiknev korsten võib vajada lisasoojustust, maja sees olevaid korstnamooduleid võib krohvida ja värvida. Korstna võib katta kipsplaatidega vaid juhul, kui need on kinnitatud karkassile ning on tuleohutuse tagamiseks korstnast nõutud kaugusel. Kindlasti tuleb korstna katusepealset otsa kaitsta vihmamütsiga ning jälgida, et lumi ja tuul ei kahjustaks korstent.
  • Kuidas saab korstent puhastada? Tuleohutusnormide järgi peab hoone omanik  tagama korstnale ohutu juurdepääsu seisutasapinna, katuseastmete või -redeli ning turvakonksude abil. Selle puudumisel on korstnapühkijal täielik õigus tööst keelduda.
Foto: Monier OÜ

Kindlasti tasub kõik need aspektid korstnatootjaga läbi arutada, sest vaid nii leiab oma majale parima korstna, mida ei pea juba paari aasta möödudes ringi ehitama hakkama.

Vaata Monieri sügiskampaania pakkumist kivikatustele!

Valik siledad ning Est-Stein Elegant Plus ja Protector lainelised katusekivide komplektid soodustusega -30%. Saadaval on lai valik värvitoone. Küsi pakkumist!

Vaata Schiedeli sügiskampaania pakkumist moodulkorstendele!

Oktoobri lõpuni saad kvaliteetse ja tuleohutu Schiedeli metall- või plokk-korstna kätte meeldivalt soodsa hinnaga. Küsi pakkumist!

Copy
Tagasi üles