Õigesti sisustatud lastetuba ei pea lapse kasvades ümber kujundama

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kuigi värsked lapsevanemad tahavad lapse toa tihti võimalikult eakohaselt sisustada, tasuks praktilisuse huvides eelistada ajatut kujundust, mida ei pea lapse kasvades ümber tegema hakkama.

Nunnu beebituba näeb küll hingetuksvõtvalt armas välja, aga sellise toa loomiseks ei pea kujundus olema läbinisti titelik – kui põhielemendid on ajatud, saab lapse tuba tema kasvamise järgi vähese vaevaga ümber kohendada.

Sisekujundaja Pilery Kangur ütleb, et ajatu toa kujundamisel oleks arukas jätta ruumi foon neutraalseks. See tähendab, et seintel tuleks kasutada tagasihoidlikku värvitooni või tapeeti. «Värvitud seinapind on võib-olla praktilisemgi, sest seda saab kergesti ülevärvimise teel parandada. Iseloomu andmiseks võib seintel kasutada šabloonvärvimist. Kujundeid saab hiljem kergelt muuta või eemaldada,» sõnab Kangur.

Sama kinnitab ka lastetoa sisustuselementide disainer Jaunika Jartsev. «Soovituslik on lastetoa seinad värvida helehalliks või toonitud valgeks, valge erinevaid toone on väga-väga palju,» ütleb ta. Kavala nipina soovitab Jartsev eelistada pestavat värvi, sest see muudab lapse toas puhtuse hoidmise oluliselt lihtsamaks.

Neutraalsete seinte kõrvale on lihtne juba kõike ülejäänut valida ning sobitada lapse lemmiktoonidega, mis kasvades igal juhul muutuvad. Jartsev soovitab kindlasti lapse toa kujundamisel kasutada ka lapse enda joonistusi ja lemmikpilte. Nende vahetamine peaks olema tehtud võimalikult lihtsaks.

Põrandamaterjaliks soovitab Kangur valida naturaalse puitparketi, mida lapse põrandal mängimise perioodiks on mugav pehme helisummutava vaipkattega katta.

Foto: VidaPress

Mööbli puhul eelista puitu

«Ka mööbel peaks olema lihtsa vormiga – kõik printsessiteemalised ja autokujulised voodid aeguvad kiiresti,» ütleb sisekujundaja. Mööblit ei olegi tema sõnul alguses palju vaja, lapse kasvades saab neid vastavalt vajadusele juurde osta. Kindlasti tasuks eelistada naturaalseid mööblimaterjale: need kestavad kaua.

Jartsev ütleb, et kui soovida neutraalsemat tulemust, tuleks mööbli valimisel eelistada heledat, kui kontrastsemat tulemust, siis tumedat mööblit. Sellise lihtsa ajatu lahenduse puhul langeb ka ära igipõline küsimus, kas sedasorti mööbel passib poisile või tüdrukule: sobib väga hästi mõlemale, sest on täiesti sooneutraalne. Silmas tasuks pidada lihtsalt seda, et päris valge mööbel tahaks taustaks tugevamat, julgemat seinavärvi või tapeeti.

«Üks kauni viimistlusega pruun voodi sobib ju ideaalselt piraaditemaatikat arendama ning samas baldahhiini lisades magab selles magusat und ka kõige suurem printsess herneteral,» räägib Jartsev. Et kaupluste lastenurgast ei pruugi sobivat mööblit leida, annab Jartsev nõu julgelt ka elu- ja magamistoa sektsiooni kiigata.

Kui põhiesemed sedasi kohe algusest peale paika saavad, tuleb hiljem teha minimaalselt muudatusi: näiteks vahetada võrevoodi välja pikendatava voodi vastu, muu jääb aga samaks.

Kindlasti tuleb läbi mõelda ka valgustuslahendus ja sellega seoses kohe ka juba tulevase koolilaua kohtvalgustus – ikka selleks, et pistikud-lülitid õigesse kohta saaksid.

Kui põhiraamistik on paigas, saab tuba eakohaseks muuta aksessuaaride ja detailide lisamise ja vahetamisega. «Välja saab vahetada vaipu, muuta seinapilte, vahetada kardinaid – need muudavad üldmuljet oluliselt,» sõnab Kangur.

Olenemata lapse vanusest ei tohiks toas erksate värvidega liialdada. Eestis on endiselt kombeks sisustada tüdrukule kärtsroosa ja poisile väga intensiivne sinine või roheline tuba, aga sellises toas ei ole lapsel tegelikult mugav. Selline ruum väsitab visuaalselt ja õppimisele või mängimisele keskendumine on raskendatud. «Arvestama peab, et juba lastetoas olevad mänguasjad ja muu selline on niigi väga värvilised,» selgitab Kangur.

Jartsev sõnab, et värve päris kartma ka ei pea, kuid värvid võiksid lähtuda eelkõige lapsest endast. «Rahuliku iseloomuga lapsele võib ergutamiseks lisada julgemaid värve. Väga energilisele lapse toas peaks eelistama mahedaid toone,» soovitab ta.

Muus osas võiks lastetuba tema sõnul olla lihtne ja klassikaline: moodsa joone järgi sisustamine meeldib paljudele, kuid trendid võiksid jääda kodu teistesse ruumidesse, lastetoas tasuks hoida lihtsat joont.

Kuna lapse toas pole ruutmeetreid justkui kunagi piisavalt, tuleks Kanguri sõnul kindlasti eelistada voodit, mille all on panipaigad või sahtlid, sest see säästab oluliselt kapiruumi. Mööbel peaks Kanguri sõnul olema kindlasti ühest sarjast, et lapse kasvades saaks mööbliesemeid jupphaaval juurde osta. Väga häid lahendusi lastetuppa leiab Eesti disaineritelt.

Foto: VidaPress

Otsi nutikaid lahendusi

Kuna lapse toas kipub tihtipeale olema palju väikesi esemeid, mis ärapaigutamist vajavad, tuleb silmad-kõrvad lahti hoida kõigi võimalike nutikate ruumisäästlike, praktiliste ja võib-olla ka mitmeostarbeliste lahenduste osas.

Üks selline on Jartsevi sõnul klassikalise lastelaua asemel kahe tasapinnaga diivanilaua kasutamine: see on praktiline, sest tavaline, ühe tasapinnaga lastelaud sobibki vaid joonistamiseks-meisterdamiseks, kaks tasapinda annavad aga juba võimaluse näiteks joonistustarvete hoidmiseks või muuks taoliseks. Hiljem, kui laps lastealauast välja kasvab, saab sellest teha lego- või rongilaua, kus jälle alumine tasapind marjaks ära kulub.

Hästi passivad lastetuppa ka väikesed madalad (lükand)ustega kapikesed, mis muidu elutuppa mõeldud. Need mahutavad hästi karbikesi mänguasjadega ning kui uksed kinni lükata, on tuba vähese vaevaga kenasti korras.

«Üks praegune lemmik on raamatute hoiustamiseks kasutada hoopis puidust kaste või väikesi sügavaid riiuleid, mis seljaga maha asetad. Osavamad kruvivad veel rattad alla. Raamatud püstiselt üksteise taha sisse ning ongi mugav neid lapates otsida. Samas alati lihtne kokku korjata,» ütleb Jartsev.

Rahuliku üldilme säilitamiseks on lastetoas kindlasti oluline, et mänguasjad ja muu pudi-padi saaks mänguvälisel ajal silma alt ära panna, et toa saaks teha täiesti korda, panna iga asja oma kohale. «Selleks on erinevad mugavad ratastel kastid ja korvid või spetsiaalne madal kummut teisaldatavate sahtlitega. Väiksematele lastele on ka toredaid seinakotte ja riiuleid, kuhu asju paigutada,» räägib Kangur.

Hea nipina soovitab sisekujundaja eraldada panipaigaks terve seinaala. Esialgu saab selle katta kasvõi lõbusa kangaga, hiljem juba lükandustega. «Nii tekib suur ühtne massiiv asjade paigutamiseks nt korvsüsteemidega ning ruumi ei pea koormama erinevate kummutite ja kappidega,» räägib Kangur.

Foto: VidaPress

Ajatu lastetoa sisustamise puhul paned mööda, kui:

  • küsid lapselt, millis tuba ta soovib. Milline väike inimene ei tahaks lilli ja liblikaid või autovoodeid ning kosmosemehikesi. Kuid siin peaks lapsevanem pidurit tõmbama ja kasutama neid asju vaid kergesti vahetatavates detailides;
  • kuhjad toa mööblit täis. Pigem mõtle läbi, kas kõiki asju, mis ärapaigutamist vajavad, on selles toas ikka tarvis. Lapse tuba olgu kerge ja õhuline;
  • valid liiga tumedad toonid. Sel juhul hakkab tuba last rõhuma ja ta ei tunne end seal hästi. Tumedaid värve võid kasutada kontrastide tekitamiseks;
  • lähed värvidega liiale: värvid teevad küll rõõmsaks, aga liiga palju värvi röövib keskendumisvõime ja muudab lapse närviliseks. Jää paari tooni juurde;
  • paigutad lapse magama akna alla või ukse lähedale – ta ei tunne end nii turvaliselt. Lapse magamiskoht peaks olema mõnus pesa.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles