Läbimurre ehituskunstis lubab ka algajal edukalt maja ehitada (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: dezeen.com

Ehituskunsti kõige uuem lahendus lubab varsti maja ehitada ka inimesel, kes ehitamisest mitte midagi ei jaga ja ühtki varasemat kogemust ei oma.

Eindhoveni tehnikaülikool on koostöös arhitektidega kokku pannud 3D-printeri, mis peaks lähiaastatel võimaldama inimestel omal jõul ja igasuguse eelneva kogemuseta vähese vaevaga endale maja printida, vahendab Dezeen.

Printerite esimeseks väljarentijaks peaks saama kinnisvaraettevõte Vesteda, kuid plaani kohaselt peaks lõpuks säärane majaprinter olema üsna igapäevane ese, mida lihtne laenutada kõikjalt.

Printerite abil valmistatakse esmalt minimajadekompleks, mis peaks valmima 2019. aasta kevadeks. Kui see projekt õnnestub, liiguvad printerid tasapisi vabakasutusse.

Majade välisilme on üsna ebatraditsiooniline, kuid projekti eestvedaja Jelle Houbeni sõnul on tegemist sooviga jäljendada maastiku voolavaid vorme. Hoone välisilmet on siiski pisut võimalik valida, vastavalt oma maitsele.

Kaugem tulevikuplaan näeb aga ette, et inimesed saavad ise oma maju disainida, algusest lõpuni.

Majad valmivad spetsiaalselt selleks otstarbeks väljatöötatud betoonisegust, mis on varasematega võrreldes palju loodussõbralikum. 

Tõenäoliselt muudab selline tehnoloogia areng oluliselt ka arhitektide rolli: neist saavad rohkem konsultandid, kes aitavad inimestel otsuseid langetada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles