50. juubeli puhul annab Iittala ikooniks kujunenud seeriale esmakordselt värvilise kuu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Iittala Group

Tunnustatud kunstnik Tapio Wirkkala muutis tänu suurele armastusele Põhjala looduse vastu klaasipuhumise reegleid ning 1968. aastal sündis koostöös Iittalaga Ultima Thule kollektsioon. 

Nüüdseks on ikooniline Ultima Thule olnud oma kirgaste taldrikute, klaaside ja sisustusesemetega osaks Iittala kollektsioonidest juba 50 aastat. Ultima Thule juubeli puhul esitleb Iittala ikoonilist kollektsiooni esmakordselt värvilisena. 

Foto: Iittala Group

Ikooniline klassik on nüüdsest rüütatud müstilisse sinakas-halli värvitooni. Müstiline ja samal ajal elegantne sinine varjund meenutab Soome maastikku, mis viib maakera põhjapoolseimasse äärde. Uues toonis on saadaval küünlahoidja, joogiklaasid, kausid ning karahvinist ja kahest klaasist koosnev komplekt.

Foto: Iittala Group

Ligi neli dekaadi kestnud karjääri jooksul lõi disainer Tapio Wirkkala Iittalale üle 400 klaasist eseme. Kõige kuulsamaks võib kahtlemata lugeda mehe Ultima Thule seeria. Legendi kohaselt on Ultima Thule üksik saar Soomes, mida katavad jää ja lumi ning kus päike iial ei looju. Kuna Wirkkala soovis seda unikaalset Põhjamaist vaikust ka oma töödes väljendada, sundis ta Iittala tehase klaasipuhujaid veelgi oma oskuseid lihvima. Pärast pea tuhande tunni pikkust töötamist suutsid nad valmistada orgaanilise pinnamustriga klaasi, põletades vormi sulatatud klaasiga. Nii sündis 1968. aastal äratuntavalt arktilise välimusega Ultima Thule klaasnõude seeria.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles