Milline on Eesti kliimas parim puidukaitseõli terrassile ja õuemööblile?

, Tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AkzoNobel

Puitfassaadi, terrasside ja õuemööbli regulaarne hooldamine hoiab puidu ilusa, terve ja bakterivaba. Suurepäraseks võimaluseks kasutada puidu hooldamisel puidukaitseõli, mis kaitseb terrassi ja mööblit nii päikese, vihma kui ka hallituse tekke eest.

„Puiduõlisid valmistatakse täna väga erinevate materjalide baasil alates männivaigust, vahast ja tõrvast kuni linaõli ning keemiliste materjalideni. Üks efektiivsemaid ja keskkonnasõbralikumaid on vesialusel põhinev puidukaitseõli Pinotexi Solar Terrace & Wood Oil, mille eeliseks on tugev ilmastikukaitse, UV-filter ning väga vähene lõhn,” soovitab värvi- ja liimitootja Akzo Nobel Baltics AS tootejuht Heiki Tuisk.

Terrassi-, mööbli- ja fassaadiõli Solar Terrace & Wood Oil imendub tõhusalt ja vähendab puidu lõhenemist, ennetades samas hallituse levikut pinnal. Õli tungib sügavale puitu ning takistab niiskuse imendumist ja puidu lõhenemist. Tootele lisatud vaha suurendab veelgi õlitatud pinna vee ja mustuse hülgavust.

„Ühe suure plussina on meie kliendid palju kiitnud selle puidukaitseõli pikaajalisust ja vastupidavust, sest õlis sisalduvatele, hallituse levikut takistavatele toimeainetele ning UV-kiirguse mõju pärssivale UV-filtrile pikeneb periood hooldusõlituste vahel,” toob Tuisk välja toote eeliseid.

 Solar Terrace & Wood Oil on mõeldud uute ja eelnevalt puidukaitsekrundi või -õliga töödeldud okaspuidust nagu mänd, kuusk, seeder, lehis töötlemiseks. Samuti sobib see toode väga hästi süvaimmutatud ning kõvematest puidusortidest terrasside, treppide, aiamööbli, piirete, fassaadide, sealhulgas palgipindade ja teiste välispindade viimistlemiseks. Õli omadused avalduvad kõige paremini just hööveldatud pindade õlitamisel, aga ka (peen)saetud pindade töötlemisel.

Foto: AkzoNobel

Õlitamisele eelnegu korralik pinnapuhastus

Enne õliga töötlemist peab puitpind olema puhastatud, kvaliteetne ning vaba mädanik-, hallitus- ja sinavusseentest. Kõikidel töötlemisetappidel peab puit olema kuiv, niiskussisaldusega alla 18%. „Vaigurikka puidu puhul nagu lehis ja seeder soovitame parema imavuse saavutamiseks pinda eelnevalt pesta Pinotex

Terrace & Wood Cleaneriga. Seda vahendit tasub ka kasutada vana lahtise puidukaitsekihi eemaldamiseks ning pisut lagunenud või halliks tõmbunud puidu puhul,” räägib Tuisk. Ta lisab, et vältida tuleks puitu kahjustada võivate puhastusmeetodite kasutamist ehk liivapritsi ja survepesurit.

Pinnal olev vana värv tuleb eemaldada kas mehhaaniliselt kaabitsa, tugeva harja ja liivapaberi abil, termiliselt soojaõhupuhuri või infrapunane kiirguse või keemiliselt värvieemaldusvahendi abil. Puitlaudise kinnitamisel tuleks eelistada tsingitud naelu ja kinnitusklambreid ning eelnevalt töötlemata metalldetailid tuleks eraldi rooste vastu kaitsta.

Uued immutamata puitpinnad tuleb enne õlitamist tingimata kruntida, kuid enne kruntimist on oluline veenduda, et puitpind oleks täielikult kuivanud. Maksimaalse kaitseefekti tagamiseks peaks uued või vanast värvist puhastatud puitpinnad kruntima 1-2 kihis värvitu biotsiidse kaitsekrundiga Pinotex Base.

Enne õlitamisele asumist tuleb kindlasti veenduda krunditud pinna piisavas kuivuses. „Pinna viimistlemist teostatakse mitmes kihis kuni puidu küllastumiseni puidukaitseõliga. Oluline on eemaldada ülemäärane puitu imbumata õli lapiga umbes 15-20 minutiga, sest siis ei moodustu puidu pinnale ebameeldivat kilet,” annab Tuisk nõu. Kuna puidukaitseõliga töödeldud pinna lõplik toon varieerub sõltuvalt puiduliigist, on soovitav enne suuremate pindade õlitamist katsetada valitud tooni sobivust väiksemal pinnal.

Kuidas saada aru terrassi hooldusõlituse vajadusest?

Hooldusõlituse vajadust on lihtne kontrollida pinnale vett piserdades: kui veepiisk valgub pinnal laiali ning imendub ja märgab puitu, on vajalik pinda hooldusõlitada. Hooldusõlitamisel tuleb kanda puhastatud pinnale üks kiht Pinotex Solar Terrace & Wood Oil’i, kusjuures toode sobib nii varem veepõhise kui ka lahustipõhise puidukaitseõliga töödeldud pindade hooldusõlitamiseks. Vältida tuleks värskelt teise õliga töödeldud pinna üleõlitamist ning otsest kokkupuudet happelist või leeliselist reaktsiooni andvate pindadega, nagu lõpuni kuivamata krohv.

Nii esimest korda õlitades kui ka hooldusõlitust tehes on tähtis jälgida, et õhu- ja pinnatemperatuur puidukaitsevahendi pinnale kandmise ja kuivamise ajal oleks 8-25°C ning suhteline õhuniiskus < 80%. Vältida tuleks pinnatöötlust tuulise ilmaga, samuti otsese päikese käes, kuna lahusti (vee) liigintensiivne aurustumine võib vähendada toote imbumist puitu. Toodet kantakse puidule pideva kihina piki puidukiudu ning enne puitlaudise vms detailide paigaldamist on soovitav need katta vähemalt ühe kihiga ka tagantpoolt. Pinotex Solar Terrace & Wood Oil annab teie terrassile, õuemööblile ja fassaadile uue ja ilusa väljanägemise ning kauakestva tulemuse!

Pinotexi tootja AkzoNobel

Puidukaitsevahend Pinotex, Sadolin värvid ja metallikaitsevärv Hammerite on Eestis tuntud tegijad palju aastaid. Kõik need kaubamärgid kuuluvad Hollandi taustaga keemiakontsernile AkzoNobel. AkzoNobel tooteid kasutatakse üle maailma, kusjuures osa neist on pärit Eestist, Rapla unikaalsest tehasest, kus lisaks Pinotexile ja Sadolinile arendatakse ja valmistatakse paljusid tooteid muudele kontserni brändidele. Eestis tegutseb ettevõte Akzo Nobel Baltics AS nimel all aastast 2011, kuid AkzoNobel kontserni liikmeks sai ES Sadolin AS juba 1994. aastal. Pinotex tooteid hakati Raplas tootma juba 1984. aastal.

Copy
Tagasi üles