Arendajad liiguvad piirkondadesse, kuhu viis aastat tagasi ükski kopp ei ulatunud

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arendajad vaatavad kesklinna piiridest väljapoole.
Arendajad vaatavad kesklinna piiridest väljapoole. Foto: Pexels / CC0 Licence

Suure nõudluse ja pakkumise taustal on arendajad sihile võtnud piirkonnad, mida viis aastat tagasi mitte keegi ei julgenud puudutada.

Pilk Tallinna uusarenduste kaardile ütleb selgelt, et kõige enam pakkumisi on Tallinna kesklinnas. Üle kahe korra vähem on pakkumisi Mustamäel, juba üle kolme korra vähem Lasnamäel, Põhja-Tallinnas, Kristiines, Haaberstis. Kalendriaasta esimesel poolel oli kesklinna korterite keskmiseks hinnaks 2372 eurot ruutmeetri kohta, tõustes aastaga koguni viis protsenti. Uusarenduste kõrge osakaal veab hinnatõusu ja hoiab üleval linnaosade hinnatasemeid.

«Ainult uusarendustes asuvates korterites on keskmine ruutmeetri hind veel paarisaja euro võrra kallim. Keegi pole öelnud, et kesklinnas peaksid hinnad odavad olema, kuid kuna pakkumine on suur, siis pole midagi imestada, et uusarendusi on hakatud tegema piirkondadesse, mida viis aastat tagasi mitte keegi ei julgenud ette võtta,» märkis Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino. Suured tegijad arendusturul on Reino sõnul seni ennast kesklinna ligi hoidnud, ent nüüdseks on seegi olukord muutumas.

Nii Tallinna äärelinna kui ümbritsevatesse valdadesse on vähemtuntud arendajad otsa juba lahti teinud. Kortermajade ehitustegevus on käima lükatud Maardus ja Kiilis, Jõelähtmel ja Arukülas. Reino sõnul tuleb Harjumaal valdu, kus mõne uue kortermaja ehitust poleks alustatud, lausa tikutulega taga otsida.

Südalinna arhitektuurilises tippteoses elamisest unistavad küllap paljud, kuid kallist asukohta ja veel kallimat ehitust jaksavad kinni maksta vähesed, mistõttu 20 kilomeetri raadiuses olev «kuldne ring» Tallinna kesklinnast jääb aktiivseks ehitustandriks ilmselt ka lähiaastateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles