Kinnisvaramaakleri mõiste on ajale jalgu jäänud

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaklerite roll on ajas muutunud.
Maaklerite roll on ajas muutunud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kinnisvaramaakleri mõiste on aegunud ning selgub, et ka inimeste arusaam mõistest ei ole vahepeal uuenenud. 

Kinnisvara müüakse ja ostetakse pea iga päev. Kinnisvaraportaale vaadates lisandub nädalas uusi kuulutusi kümneid, kui mitte sadu. Pea igaüks on kunagi midagi müünud ning ilmselt selle arvelt ka tulu teeninud. Kinnisvaramaakleri mõiste on jäänud ajale veidi jalgu ning ka inimeste tõlgendus mõistest ei ole vahepeal uuenenud. Kuigi maaklerite baastegevused on aastate lõikes samaks jäänud, on neile lisandunud hulk tegevusi ja nüansse, milleta tänapäeval ei saa. 

Domus Kinnisvara turundusjuht Kadi Kivirand leiab, et kinnisvaramaakler ei ole enam lihtsalt vahendaja, vaid ka pädev konsultant. Kinnisvarakonsultant on justkui omaette kompetentsikeskus, mille ülesannetel ei paista otsa ega äärt. 

Kinnisvarakonsultant kui nõustaja

Objekti müüki võttes hindab kinnisvarakonsultant esmapilgul selle turuväärtuse võttes arvesse varasemalt sarnaste objektide tehtud tehinguid ning konkurentsiolukorda ehk konkureerivaid pakkumisi. Ta nõustab klienti saamaks objektist maksimaalset turuväärtusele vastavat tasu. «Nõustamine baseerub pikaajalisele kogemusele, varasematele tehingutele ja turu olukorrale,» rääkis Kivirand

Kinnisvarakonsultant kui turundaja

Konsultant peab olema lisaks heale müüjale ka väga hea turundaja ning loovkirjutaja. Hea kinnisvarakonsultant paneb oma nupu tööle ning mõtleb välja silmapaistvad, hea sisu ja tekstiga kuulutused. Kogenud turundajana mõtleb ta välja erinevaid kohti objekti reklaamiks. 

Kinnisvarakonsultant kui fotograaf ja droonipiloot

Ühe turundusosana peab hea kinnisvarakonsultandil olema ka silma suurepärasele müügifotole, sest üks pilt ütleb rohkem kui miljon sõna. Kaasaegses ühiskonnas ei lenda kõrgelt ainult tavafotodega, vaid lisanduda võiksid veel ka droonipildid ja -videod. Konsultandi oskuste pagas peab olema seega võimalikult mitmekülgne.

Kinnisvarakonsultant kui võrkturunduse spetsialist

Maailma üksi ei valluta, seega peab kinnisvarakonsultandil olema suur ja toetav koostööpartnerite võrgustik. Lisaks ettevõttesisesele üle-eestilisele meeskonnale on konsultandil väga head suhted ka teiste büroodega. Samuti on igal kinnisvarakonsultandil välja kujunenud väärt kliendibaas ostuhuvilistest, kellele otsepakkumisi teha. 

Kinnisvarakonsultant kui jurist

Mõne kinnisvaraobjekti korral tuleb mängu seadusandlus ja juriidiline nõustamine. Selleks on tihtipeale olukorrad, kus on müügiks kas pärandvara või kaasomandis olev vara. Asjatundlik konsultant peab tundma seadusi ning olema toeks oma kliendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles