Mitme omanikuga kinnisvara müümisel saab kasutada huvitavat nippi

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 21MAR18
Endine Mereakadeemia hoone Lasnamäel arendati Endover kinnisvara poolt korterelamuks Vega, 
The former building of Estonian Maritime Academy has been rebuilt for modern apartment house. 
Foto: LIIS TREIMANN/Eesti Meedia
TALLINN, EESTI, 21MAR18 Endine Mereakadeemia hoone Lasnamäel arendati Endover kinnisvara poolt korterelamuks Vega, The former building of Estonian Maritime Academy has been rebuilt for modern apartment house. Foto: LIIS TREIMANN/Eesti Meedia Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Mitme omanikuga kinnisvara müües võib rakendada «hõljuvalt» kehtetut tehingut, et muuta osapoolte elu-olu lihtsamaks.

Üsna tavapärane on, et vanemad pärandavad oma kinnisvara lastele kõikides võrdsetes osades. «Sellest tingituna tekib kinnisvarale mitu omanikku ehk tegemist on kaasomandiga ning kui kinnisvara ostu-müügitehingut teha, peavad kõik omanikud ühel ajal ka notaris olema,» ütles Lahe Kinnisvara Pärnu maakler Gözell Haug. Notaris saab aga nii füüsiliselt kui ka notariaalselt kinnitatud volikirja alusel kohal viibida.

Mida teha, kui üks omanikest ei ela Eestis?

Kui üks omanikest ei ela Eestis ning ei saa füüsiliselt ostu-müügitehingu tegemisel notarisse tulla, on vaja volitada kedagi, kes esindaks teda tehingus. Notaribüroost saab paluda näidiseks volikirja, mis tuleb tõlkida vastava riigi keelde. Oluline on lasta tõlkida vandetõlkidel või pöörduda saatkonna poole. Volitus tuleb nimelt lasta ka apostillida. Seejärel on vaja apostillitud volitus veel ka eraldi Eestisse saata, et see jõuaks tehingupäevaks kohale.

Mida teha, kui volitus ei jõua Eestisse notaribüroosse kohale tehingupäevaks?

Kui teised kohalviibivad omanikud ja ostjad on nõus ja soovivad tehingu siiski notari juures ära vormistada, et ei peaks uuesti kohale tulema, võib notarilt uurida võimalust teha «hõljuvalt» kehtetu tehing. See tähendab, et osapooled saavad korrektse lepingu, kus on kogu info koos osapoolte allkirjadega, kuid see leping on kehtetu kuni selle ajani, mil jõuab kohale volitus.

Mitme omanikuga kinnisvara müües tuleb lisaks:

  • kontrollida kinnistusraamatust kõik kinnisvaraga seonduvad andmed üle. Kui kinnistusraamatus on vanad kanded ja kirjas veel varasemad omanikud, tuleb kõigepealt need dokumendid ja andmed korda teha.
  • leida ostu-müügitehinguks sobiv aeg, mis sobib nii kõikidele ostjatele kui ka müüjatele ning kui ostu finantseerib pank, peab ka tema esindaja tehingu korral kohal viibima.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles