Poolt või vastu: kas peaksid praegu vahetama oma pensionifondi?

Angelika Tagel
, Luminor Pensions Estonia juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Luminor

Kas saad julgelt öelda, et ohjad on sinu käes ja praegune pensionifond teenib sulle tulevikuks piisavalt raha? Juuli lõpus kukub taas II samba pensionifondide vahetamise tähtaeg. Seda peaks arvesse võtma siis, kui tahad, et praeguseks kogutud raha hakkaks alates septembrist kasvama teises fondis. Mille järgi otsustada, kas senine pensionifond on sobiv? Hästi aitab poolt- ja vastuargumentidele mõtlemine.

Pensionifondi edukus

Selleks, et teada, kas pensionifond kasvatab sinu raha hästi, tuleks kord aastas üle vaadata oma fondi omadused ja tulemused. Kindlasti tasub uurida pensionifondide tingimuste, tootluste ja tasude kohta, samuti jälgida fondide riskiastet, paigutuste globaalsust, fondijuhi kogemust. Kuna numbreid ja infot on palju, tasub need üle vaadata koos konsultandiga pangas, kes on infoga kursis ja aitab numbreid lahti selgitada. Kõike ei peagi ise teadma ja hinnata oskama. Rumalaid küsimusi ei ole ning sellised konsultatsioonid on valdavalt kättesaadavad tasuta.

Üks fondi senise käekäigu ratsionaalseim näitaja on tootlus, mida Eestis kajastatakse alati puhastootlusena. See tähendab, et kõik fondi juhtimisega seotud tasud on tootlusest juba eelnevalt maha arvutatud. Järeldusi ei saa seega teha ainuüksi tasude suuruse põhjal, millest ikka ja jälle eraldiseisvalt räägitakse. Oluline on tulemus, sealjuures on tähtis vaadata, kuidas on fondil läinud just pikema aja jooksul, näiteks viie või kümne aasta lõikes.

POOLT: Pensionifondi vahetamist tasuks kaaluda, kui sinu fondi tootlikkus on olnud pikema aja vältel kehv ega ole piisavalt su pensioniraha kasvatanud. Tutvu valikutega. Haara ohjad ja vali enda jaoks parem lahendus. Julge kontrollida oma tulevikku!

VASTU: Lühikese aja jooksul (näiteks kuus kuud või aasta) võib pensionifondi tulemustes olla palju kõikumisi. See ei tähenda veel, et üks pensionifond on edukas või teine vähem tulemuslik. Vaadata tuleks, kuidas pensionifondil on läinud pikema aja jooksul. Kui tulemused on stabiilselt head, ei ole vahetamiseks põhjust (juhul muidugi, kui strateegia sinu eesmärkidega sobib).

Fondi sobivus vanuse ja kogumiseesmärkidega

Õige strateegiaga pensionifond teenib sinu huve ja võid kindel olla, et ohjad on sinu käes. Kui aga oled näiteks pikemalt unustanud oma pensioniseisu kontrollida, siis võib pensioniraha tiksuda hoopis vales fondis. Selgita välja, kas valitud pensionifond on hetkel parim variant, arvestades kogumiseks jäänud aastaid, igakuist panust ja muid faktoreid.

POOLT: Kui avastad, et praegune pensionifond keskendub raha hoidmisele, aga ise oled alles näiteks 20ndates eluaastates, siis peaksid mõtlema agressiivsema fondi peale. Võib olla on juhtunud, et esimest korda tööle asudes määrati noorele automaatselt loosi teel konservatiivne fond, kuigi nooremas vanuses võiks vara kasvatada just kasvule orienteeritud fondis. Teine äärmus on kui oled jõudnud vanemasse ikka, aga sinu pensionifondi strateegia on võtta rohkem riske ja raha kasvatada. Sellisel juhul oleks mõistlik kaaluda, kas peaksid keskenduma hoopiski oma vara hoidmisele.

VASTU: Praegune pensionifond sobib vanusega ja eesmärkidega (kasvatamine või kogutud raha hoidmine). Sellisel juhul ei maksa vahetamisega kiirustada. Põhjuseta ei ole mõtet pensionifondi teise vastu vahetada.

Kuidas kontrollida?

Enda pensionifondide tulusust ja sobivust saab kontrollida lihtsalt näiteks pensionifondid.ee lehel. Seal saad oma võimaliku tuleviku sissetuleku välja arvutada – tulemus leitakse täna kehtiva pensionisüsteemi ja Pensionikeskusest saadud info põhjal. Lehel saavad kontrollida oma pensionifondi sobivust kõigi pankade kliendid. Üldiselt tasub oma pensionifondi seis üle vaadata kord või paar aastas. Nii võid kindel olla, et ohjad on sinu käes ja otsustad ise oma tuleviku üle.

Pea meeles!

  • Igakuiseid makseid saab uude pensionfondi suunata jooksvalt
  • Varasemalt kogutud raha saab teise pensionifondi liigutada kolm korda aastas. Avalduste esitamise tähtajad on 31. märtsil, 31. juulil ja 30. novembril. 
  • Varasemalt kogutud raha võib uude teise pensionifondi tõsta ka osaliselt, vabalt valitud mahus

Tegemist on finantsteenuse reklaamiga. Pensionifonde valitseb Luminor Pensions Estonia AS. Enne fondidega liitumist tutvuge põhiteabe ja prospektiga luminor.ee/pension või Luminori pangakontorites ning vajadusel konsulteerige asjatundjaga.

Copy
Tagasi üles