Aeda kõrbemisest päästa üritavad inimesed teevad ühe rumala vea (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Aiapidajad, kes kastmisega oma muru ja taimi kõrbemisest päästa üritavad, teevad tihti ühe mõtlematu vea.

Selleks, et kastmistöid lihtsustada, kasutavad paljud aednikud vihmuteid. Kuna temperatuurid on kerkinud troopilisteks, lastakse vihmutitel töötada ööpäevaringselt, ka südapäeval. 

See pole aga kuigi mõistlik mõte, sest päevakuumuses kastetud taimed saavad kasu asemel hoopis kahju - kõrvetava päikese käes märjaks kastetud muru ja taimed kõrbevad lihtsalt suurema hooga. 

«Kasta tuleks siis, kui päevakuum veel liiga ei tee,» ütleb aiapidaja Maire. «Keset päeva taimi või muru kastes kõrvetame neid isegi lisaks,» selgitab ta.

Sama kinnitavad ka Fiskarsi aiandusspetsialistid: mida madalam on õhutemperatuur, seda parem on aeg kastmiseks. Nii jõuab suurem osa veest juurteni ega hakka kuuma käes kohe aurustuma.

Hea pole ka õhtune või öine kastmine, mida eriti vihmutiomanikele sageli soovitatakse: nii jääb vesi murulibledele liiga pikaks ajaks pidama, see omakorda soodustab haiguste ja hallituse levimist.

Niisiis: kui kastad, kasta varahommikul. Aed rõõmustab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles