Vähetuntud nipp ei lase kuumalainel kodu saunaks kütta (3)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kuumalaine kestab ja paljud on hädas sellega, et kodu on ka öösel kuum nagu saun, sest öine jahedam temperatuur ei suuda päeval kuumaks köetud kodu jahutada. Õnneks leidub kuumuse vastu rohtu.

Lahendus on tegelikult isegi äärmiselt lihtne, võiks suisa öelda, et selleks ei pea mitte midagi tegema. Nimelt tuleb aknad suletuks ja kardinad ette jätta ning elamine püsib jahedana, vahendab The Times.

Meetod tundub esimese hooga ilmselt kummaline, sest enamik inimesi tahaks palavaga just kõik uksed-aknad lahti hoida, kuid tegelikult on tegemist mõistliku lahendusega.

Kui päike loojub ja temperatuur langeb, võib aknad avada ja aknakatted eest tõmmata. Päikesetõusu ajal tuleks aknad taas kinni panna ja aknakatted ette tõmmata. Väga vajalik on selline meetod kaasaegsemates kodudes, kus väga palju aknapinda, mis päikesele avatuna toas kasvuhoonekliima tekitab.

Philip Jang rõhutab Timesi veergudel siiski, et on oluline silmas pidada, mis tüüpi majaga tegu on: kui ehitis on korralikult soojustatud ega sõltu nii palju välistemperatuuridest, toimib see meetod kindlasti.

Kui soojustust pole, tegu on näiteks suvemaja või kõrvalhoonega, mida välistemperatuur akendest hoolimata palju mõjutab, ei ole meetod nii efektiivne.

Eesti kliimas on enamik elumaju siiski korraliku soojustusega, mistõttu sellest lahendusest võiksid abi saada paljud, keda pikalt kestnud kuumalaine juba kurnama on hakanud. 

Kel võimalik, võib proovida aknaid seespoolt katta ka telkimiseks mõeldud termomatiga, mis päikese tagasi peegeldab. Sama meetodiga hoitakse näiteks autosalonge jahedana.

Millised on sinu meetodid kuumaga võitlemiseks?

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles