Väga soodne nipp hoiab roosidest eemal kõik kahjurid

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Roosikasvatajate üheks suurimaks peavaluks on erinevad kahjurid, kes taimi ründama kipuvad. Nende vastu leiab õnneks väga soodsalt rohtu.

Selleks, et kahjurid roositaimede vastu huvi ei tunneks, tuleb roositaimede vahele istutada lavendlit. Inimeste jaoks suurepärase lõhnaga taim peletab eemale enamiku kahjuritest, kes võiks lille vastu huvi tunda.

Samas sobib lavendel oma välimuse poolest suurepäraselt roosiga kokku ning tema hankimine pole kuigi kulukas: praegu on aianduspoodides nelja- ja kuuetaimelised ühispakid müügil vähem kui kümne euroga. Kes otsib eriti soodsat lahendust, kasvatab taime ise seemnest.

Lavendliga tuleb Eesti kliimas aga silmas pidada, et siin peab hästi vastu tähklavendel - teised sordid ei ela suure tõenäosusega talve üle. Ka tähklavendli puhul tasuks arvestada, et väga külma talvega võiks teda katta.

Roosikasvataja Riina, kelle lemmikute hulka kuuluvad nii mõnedki mitte väga haiguskindlad sordid, kinnitab, et tema elu läks pärast lavendlitaimede roosipeenrasse istutamist oluliselt lihtsamaks.

«Mul on roos Sexy Rexy, mis väga kahjuritele meeldib, kuigi on külmakindel. Pidin teda varem kogu aeg pritsima ja käsitsi lehetäisid ära korjama, aga kolm aastat olen roosipõõsaste vahel lavendlit kasvatanud ja kahjurid hoiavad eemale,» räägib ta.

Tasub ju igal juhul proovimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles