Eelseisvate ehitustööde valguses tuleb oma kodukindlustuslepingu tingimused üle vaadata

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindlustusseltsid eristavad ehitustöid ja remonditöid.
Kindlustusseltsid eristavad ehitustöid ja remonditöid. Foto: Pexels / CC0 Licence

Suvi on populaarne aeg erinevateks ehitustöödeks, ent enne käisete üles käärimist tuleb oma ettevõtmistest kindlasti ka kindlustusseltsi teavitada.

Riskirohkest ettevõtmisest tuleb viivitamatult oma kindlustuspakkujat teavitada, et õnnetusjuhtumi korral kõik kahjud hüvitatud saaksid. Samuti tuleb enne suuremate ehitus- või renoveerimistööde algust üle vaadata ka oma lepingu tingimused. Ehitus- või renoveerimistööde ajal võib nimelt kehtida piiratud kindlustuskaitse ning rakenduda kõrgem omavastutus. Kindlustusselts võib teavitamata jäetud ehitusest tingitud kahjud koguni hüvitamata jätta. 

«Üldiselt eristavad kindlustusseltsid ehitustöid ja remonditöid. Ehitustöödeks on ehitise  püstitamine, laiendamine, rekonstrueerimine,  tehnosüsteemide muutmine. Remonditöödeks loetakse tapeetimist, värvimist ja põrandakatte vahetust. Kindlasti tuleb kindlustusseltsi teavitada suurematest ehitustöödest, et välja selgitada, kas saab jätkata tavalise kodukindlustusega või tuleks mõelda ehitus- ja paigaldustööde kindlustusele,» märkis Seesami varakindlustuse tootejuht Dagmar Gilden

Ehitustööd meelitavad ligi pikanäpumehi

Ehitusjärgus hooned mõjuvad magnetina kogenud varastele, kes objektilt näpatud esemeid järelturul hea hinnaga maha müüvad. Samuti tuleb ette ehitusmaterjalide vargusi, kuid need kuuluvad kodukindlustuse alla vaid siis, kui asuvad hoone siseruumides.

«Seesamis ulatub ehitustöödest tingitud keskmine kodukindlustuse kahjusumma mõne tuhande euroni. Viimase aasta suurimaks kahjuks oli aga hoopis vargus ehituselt, mille tagajärjeks 20 000 euro suurune kahju,» tõi Gilden näiteid kahjusummadest.

Kuigi väiksematest remonditöödest kindlustust teavitama ei pea, tasub sellegipoolest ettevaatlik olla. Eriti tähelepanelik tuleb olla puurimisel ja seda just siis, kui pole teada, kus asuvad torustikud ja elektrisüsteem. 

Turvaliseks ehitus- ja remondihooajaks pane kõrva:

  • Ehitus- ja renoveerimistööde puhul alusta projekti tegemisest ja ehitusloa taotlemisest. See aitab kõik vajalikud sammud läbi mõelda ja vähendab seeläbi võimalike kahjude ohtu.
  • Teavita enda kindlustusseltsi plaanitavast ehitustööst.
  • Suuremahulised ehitustööd nagu katusevahetus ja korteri või hoone planeeringu muutmine usalda ehitusettevõttele, kes tagab turvalisuse objektil. Ka ehitajalt võiks küsida tööde ajaks kindlustuse olemasolu.
  • Töövõtted ei tohi tekitada vigastusi ei töö tegijale ega ka kolmandatele osapooltele. Näiteks ei tohi töödel tekkivat ehitusprahti aknast alla loopida, vaid see tuleb ettevaatlikult akna alla paigaldatud konteinerisse visata. Hooletult käitudes võivad jäägid konteinerist mööda kukkuda ning vigastada nii möödakäijaid kui lähedusse pargitud autosid.
  • Kui on vaja kasutada väikesemõõdulist laadurit, tõstukit või koppa kaevamiseks, tasub see rentida koos juhiga. Vastava koolituseta juhi töökvaliteet võib olla halvem, aega kulub töödeks rohkem ning objektil manööverdades võib tekkida kahju pargitud autodele, hoonetele või muule varale.
  • Väga palju õnnetusi on seotud redelilt kukkumisega, mistõttu tuleb redelil sirgelt seista või kasutada turvavarustust. 
  • Puurides tuleb veenduda, et ei satutaks elektrijuhtmetele või seintes ja põrandas olevatele torudele. Torusse puurimine võib tekitada täiendava veekahju, elektrijuhtmetesse puurides võib tagajärg veelgi kurvem olla.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles