Aiapidajad teevad muruniitmisel tihti murule väga kahjuliku vea

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniiduk.
Muruniiduk. Foto: Tim Goode / PA Wire/PA Images

Suvisel ajal eramajade vahel ringi jalutades võib sageli märgata, et muruniidukid möirgavad päev läbi, olenemata kellaajast. Tegelikult on see väga vale lähenemine, mis võib murule saatuslikuks saada.

Ideaalne aeg muru niitmiseks on tegelikult õhtul, kui päevakuumus taandunud ja päike enam otse murule ei paista, vahendab Fox News. Hädapärast sobib ka väga varajane hommikutund enne seda, kui päike kõrvetama hakkab, aga see, teadupärast, toob endaga väga suure tõenäosusega kaasa naabrite meelepaha. 

Kui niita muru keset päeva, mil päike otse peale paistab ja kõrvetab, rikub see murutaime, mis vajab võimalust niitmise järel pisut toibuda. Keset lõõskavat päikesepaistet tal sellist võimalust ei jää.

Samuti on palava päikese käes niitmine riskiks niitjale endale: keskpäevase päikese käes niitmine võib tervisele kehvasti mõjuda. 

Teine väga sage viga, mida aiapidajad samuti tegema kipuvad, on niiske või suisa märja muru niitmine. Kuna niidust reeglina ei koristata, jääb see murupinnale maha. Märg niidus on aga suurepäraseks kasvuallikaks igasugu bakteritele ja hallitusele, mis taas muru hävitada võivad. 

Niisiis: kui tahad, et muru saaks hästi niidetud ja korralikult kasvaks, vali selleks tööks kuiv ja soe õhtune aeg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles