Viieliikmelise pere kodu kerkis kahe ööpäeva ja väga madalate kuludega

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YHNOVA-nimeline maja.
YHNOVA-nimeline maja. Foto: BatiPrint3d

Ehituses, nagu mujalgi, otsitakse üha kiiremaid ja soodsamaid lähenemisi. 3D-prinditud majad on päris kindlasti lähituleviku kuum teema, näiteks õnnestus hiljuti kahe ööpäevaga püstitada viieliikmelise pere kodu.

Prantsusmaa teadlased ja insenerid on viinud ehituskunsti uuele tasemele: esimest korda valmis 3D-printeri abil viieliikmelisele perele nelja magamistoaga maja, kus inimesed päriselt alaliselt sees elama hakkavad, vahendab Daily Mail.

Kui siiani on 3D-prinditud pisemaid, mõnekümneruutmeetriseid maju, siis antud maja on ligi sada ruutmeetrit suur ehk siis suurim seni alaliseks elamiseks prinditud kodudest. 

Märkimisväärne on ka Nantesi linna püstitatud BatiPrint3D robotiga ehitatud maja ehituskiirus: selleks kulus vaid 54 tundi ehk pisut enam kui kaks ööpäeva. Ehitusprotsessi on tiimil plaanis kiirendada ja tulevikus püstitatakse sama suuri maju kõigest 33 tunni ehk vähem kui kahe ööpäevaga.

Tegemist on nutikoduga, mille uksi, aknaid ja küttesüsteemi saab juhtida puldi või telefoni teel. 

Printer valab maja seinad kolmes kihis, nende hulgas on ka soojustus. Sellisel moel ehitatud maja on praegusel hetkel umbes 20 protsenti odavam kui traditsioonilisel moel ehitatud majad. Teadlased ja insenerid on aga kindlad, et tulevikus langevad 3D-prinditud majade ehituskulud veelgi.

Lähiaastatel kerkib Prantsusmaale veel vähemalt 18 sama roboti ja samade meetoditega ehitatud maja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles