Mis on liginullenergiamaja ja kuidas seda saavutada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: depositphotos.com

Alates 2020. aasta 1. jaanuarist tohib ehitada ainult liginullenergianõuetele vastavaid hooneid. Seetõttu küsitakse Bauroci esindajatelt järjest sagedamini, kas bauroc ECOTERM+ välisseinaplokkidest ikka on võimalik ehitada liginullenergiamaju ilma täiendava soojustuseta. Vastus on, jah, saab küll.

Liginullenergianõuetele vastavaid maju soovitame ehitada meie kõige soojapidavamatest bauroc ECOTERM+ välisseinaplokkidest. Nii ECOTERM+ 375 kui ka ECOTERM+ 500 plokkidest on võimalik projekteerida ja ehitada liginullenergiamaju nii, et välisseinad ei vaja täiendavat soojustamist.

Mis on liginullenergiamaja? Definitsioon on väga lihtne: hoone arvestuslik aastane energiatarve (ET-arv) peab jääma allapoole kehtestatud piiri. ET-arv näitab hoone aastast energiatarvet kWh köetava põrandapinna ruutmeetri kohta. Hoone energiatarbest on ET-arvus maha arvestatud hoones aasta jooksul toodetud energia. Eestis kehtib alates 2015. aasta 1. juulist liginullenergiamaja nõue ET-arv ≤ 50 kWh/(m²·a). Eestis võib panna võrdusmärgi liginullenergiamaja ja A-energiaklassi maja vahele. Alates 2019 aasta algusest muudetakse nii liginullenergiamaja nõudeid kui ka hoonete energiaklasside piire.

Lõpuni täpne olles peab välja tooma, et hoone ET-arvu arvutamisel kasutatakse erinevatel energiakandjatel (küttematerjalidel) erinevaid kaalumistegureid, millega võetakse arvesse tarnitud energia tootmiseks vajalik primaarenergia kasutus ja selle keskkonnamõju.

Väga oluline on mõista, et A-energiaklassi piiri on võimalik saavutada mistahes seinamaterjalide kasutamisel ainult kohapeal energiat tootes, enamasti päikesepaneelidega. PV-paneelide suurimaks plussiks on võimalus suvisel kõrghooajal toodetavat elektrit üldisesse elektrivõrku müüa ja seeläbi aasta kokkuvõttes saavutada hoone parem ET-arv.

NOPPA projekt
NOPPA projekt Foto: JÄMERÄ

NÄIDE: bauroc ECOTERM+ välisseintega liginullenergiamaja (JÄMERÄ NOPPA projekt), köetav pind 136 m².

Selleks, et maasoojuspumba kasutamisel saavutada 2019. aasta liginullenergiamaja ehk A-klassi nõue, tuleb Noppa katusele paigaldada täiendavalt 2 päikesepaneeli, seda nii ECOTERM+ 375 kui ka  ECOTERM+ 500 plokkidest välisseinte korral.

Õhk-vesi soojuspumba kasutamisel tuleb Noppa katusele paigaldada täiendavalt 4 päikesepaneeli (ECOTERM+ 500 välisseinad) või 5 päikesepaneeli (ECOTERM+ 375 välisseinad).

Gaasikütte valimisel kasvab A-klassi saavutamiseks vajalike paneelide arv hüppeliselt, 13-16 paneelini. Aga ka need paneelid mahuvad Noppa katusele ära.

Kui hoone ehitatakse krundile, millel taastuvenergia tootmine ei ole majanduslikult otstarbekas, siis rakendub 2019 aastast plaanitav erand võrdsustada liginullenergiahoone nõue B-klassi nõudega. Sellele nõudele vastavad juba täna ilma igasuguste päikesepaneelideta nii ECOTERM+ 500 kui ka ECOTERM+ 375 seintega variandid juhul, kui küttesüsteemiks on kas õhk-vesi soojuspump või maasoojuspump.

Kui oled huvitatud energiaarvutuse tulemuste põhjalikumast ülevaatest, siis vaata lähemalt SIIT!

Copy
Tagasi üles