Eesti aednik: aiapidajad teevad vihmaste ilmadega ühe suure vea (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Viimasel ajal on ilmad vihmased ja aiapidajad ohkavad kergendatult – suur koormus kastmise näol on justkui kadunud. Aga kas on?

Tõde on, et vihm ei kasta maapinda piisavalt, et kasvatatavad kultuurtaimed sellest midagi saaksid. 

Aiapidaja Getter veendus selles sel suvel sajaprotsendiliselt. «Soovitan kõigil, kes arvavad, et vihmast, ka tugevast vihmast, piisab aia kastmiseks, minna pärast sadu aeda ja sonkida natuke mullas,» ütleb Getter.

Kui paar nädalat tagasi kõvasti sadas, loobus Getter õues kasvavate taimede kastmisest ja hoolitses ainult kasvuhoone eest. Suur oli tema üllatus, kui aias taimed longu vajuma hakkasid. 

«Kui natuke märga mulda pealt ära kaapisin, selgus, et all on peenar tuhkkuiv. Vihm oli kastnud vaid sentimeetri või paar, kuigi sadanud oli mitu päeva,» ütleb naine. 

Nii sai ka temast samasugune hull nagu paljunaerdud Tallinna haljastustööline, kes saju ajal puid kastis. «Mina kastan nüüd ka oma aeda iga päev, sadagu või ei. Elupuid kastsin alles paar päeva tagasi paduka ajal, nad ei saa sellest vihmast midagi,» räägib Getter.

Mõistagi tuleb kõike vaadata vastavalt olukorrale: kui suvi peaks pöördumagi väga vihmaseks, on oht, et lisakastmisega lähevad taimed mädanema. Kuid praegu, mil pisut vihmasemale ajale eelnes pikk ja piinav põuaperiood, on oht mädanemisele küll veel kauge tulevikumuusika.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles