Käes on puitfassaadide ja puidust aedade hooldamise aeg! Kuidas seda tõhusalt teha?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AkzoNobel

Puit on Eesti inimesele südamelähedane materjal, millest ehitatakse meelsasti aedu, terrasse ja rõdupiirdeid. Teisalt on tegemist ka suhteliselt nõudliku materjaliga, mida kahjustavad niiskus, päike ning temperatuurikõikumised ja seetõttu on vajavad nii puidust fassaadid, piirded kui ka aknad-uksed aeg-ajalt hooldamist. Millest alustada?

„Korralikult hooldatud puidupinnad on ilusad, looduslikud ja loovad mõnusa õhkkonna. Hooldamisel ei tohi aga unustada, et pikaajalise ja kauni tulemuse saavutamiseks on enne kattevärvimist vaja kindlasti puitpinnad kruntida,” selgitab värvi- ja liimitootja Akzo Nobel Baltics AS tootejuht Heiki Tuisk, lisades, et parima tulemuse annab puitpindade kruntvärv Pinotex Wood Paint Primer, mis nakkub hästi puiduga ja annab pinnale hea niiskuskindluse.

Wood Paint Primeri puhul on tegemist mati veepõhise alküüd-kruntvärviga, mis nakkub hästi puhta puiduga, suurendades seeläbi veepõhise kattevärvi püsivust puidul. Puidukaitse toimeaineid sisaldav kruntvärv on hea kattevõimega ning tagab pinnale tõhusa kaitse niiskuse vastu. Toode sobib nii uute ning varem värvitud, saetud ja hööveldatud puitpindade värvimiseks, kuid see-juures tuleb jälgida, et õues asuvad puitpinnad ei oleks nakatunud seenhaigustega, kahjustatud kahjurite poolt või eelnevalt kaetud muldvärviga.

Krunditava pinna ettevalmistus sõltub mustuse liigist

Kruntvärviga töödeldav puitpind peab olema puhas, kvaliteetne ning vaba mädanik-, hallitus- ja sinavusseentest. Kõikidel töötlemisetappidel peab puit olema kuiv, niiskussisaldusega alla 18%. Nõutav õhu- ja pinnatemperatuur puidukaitsevahendi pinnale kandmise ja kuivamise ajal +8...30°C (soovitavalt +18±2°C), kusjuures vältida tuleks värvimist külma, niiske, tuulise ilmaga ja samuti otsese päikese käes.

Pinnapuhastamise meetod tuleb Heiki Tuisu sõnul valida vastavalt mustuse liigile – on tegemist pelgalt tolmuse või tahmase, niiskuskahjustustega või pudeneva värviga pinnaga. „Vältida tasub puitu kahjustada võivate puhastusmeetodite nagu liivaprits kasutamist,” sõnab ta, lisades, et pigem eemaldada vana nõrgalt seotud värvikiht või pinnapealne orgaanika kaabitsa, liivapaberi, kuumaõhufööni või infrapunalambiga. Läikiva värviga kaetud pind tuleks karestada liivapaberiga ning seejärel lihvimistolm pinnalt eemaldada.

Puitlaudise kinnitamisel on hea eelistada tsingitud naelu ja kinnitusklambreid. Eelnevalt töötlemata metalldetaile kasutades tuleb need enne puitpinna lõplikku ülevärvimist eraldi rooste vastu kaitsta. Vastupidavama tulemuse huvides võiks jälgida, et puitvooder oleks korralikult tuulutatav, katus ja vihmaveesüsteem korras, drenaaž töötaks tõrgeteta ning puit minimaalselt 30 cm kõrgusel maapinnast.

Eduka tulemuse eelduseks on piisav kuivamisaeg

Enne järgnevat pinnatöötlust tasub veenduda, et puitpind oleks täielikult kuiv. Maksimaalse kaitseefekti tagamiseks tuleks immutada uued või vanast värvist puhastatud puitpinnad üks kord värvitu veepõhise biotsiidse kaitsekrundiga Pinotex Wood Primer või lahustipõhise biotsiidse kaitsekrundiga Pinotex Base. Seejärel lasta immutatud pinnal enne järgmist pinnatöötlust lasta 24 tundi kuivada, kusjuures horisontaalsete pindade ja suurendatud krundikulu puhul pinna täielik kuivamine kesta ka kauem.

„Kruntima asudes tuleb samuti veenduda, et puitpind oleks täielikult kuivanud. Seejärel kruntida esimene kiht värviga Pinotex Wood Paint Primer, kandes kruntvärvi pinnale eelistatult pintsliga puusüü suunas, töödeldes eriti hoolikalt laudise otsi,” annab Heiki Tuisk nõu. Varem õli- või õli-alküüdvärviga värvitud pind tuleb pesta puhtaks, seejärel karestada parema nakke saamiseks kergelt liivapaberiga. Järgnevalt kruntida pind ühe kihi värviga Pinotex Wood Paint Primer.

Pinotex Wood Paint Primeri eelis on lisaks toote suurepärastele omadustele ka see, et tegemist on kasutusvalmis kruntvärviga, mis ei vaja vedeldamist. Enne kasutamist tuleb lihtsalt värvi hoolikalt segada. Parimaks kaitsmiseks on töövahendina soovitatav kasutada pintslit, mis tuleks puhastada veega koheselt pärast töö lõpetamist, sest kuivanud toodet saab eemaldada ainult mehhaaniliselt. Töö käigus määrdunud muu pinna puhastamiseks tuleb samuti kasutada koheselt puhast vett või neutraalseid puhastusvahendeid.

Kui pind on kuivanud, saab asuda lõppviimistluse kallale, mille võiks teha kahes kihis sobiva puiduvärviga, näiteks Pinotex Wood Paint Extreme või Pinotex Wood Paint Aqua’ga.

Foto: AkzoNobel

Pinotexi tootja AkzoNobel

Puidukaitsevahend Pinotex, Sadolini värvid ja metallikaitsevärv Hammerite on Eestis tuntud tegijad palju aastaid. Kõik need kaubamärgid kuuluvad Hollandi taustaga keemiakontsernile AkzoNobel. AkzoNobel tooteid kasutatakse üle maailma, kusjuures osa neist on pärit Eestist, Rapla unikaalsest tehasest, kus lisaks Pinotexile ja Sadolinile arendatakse ja valmistatakse paljusid tooteid muudele kontserni brändidele. Eestis tegutseb ettevõte Akzo Nobel Baltics AS nimel all aastast 2011, kuid AkzoNobel kontserni liikmeks sai ES Sadolin AS juba 1994. aastal. Pinotex tooteid hakati Raplas tootma juba 1984. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles