Tänavu ründab kasvuhooneid vihaselt üks raske kahjur (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhoone.
Kasvuhoone. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Tänavu ründab raevukalt kasvuhooneid ja peenraidki üks vihane kahjur, kellest on väga raske vabaneda.

Tegemist on karilasega, kes armastab väga taimede õrnu osi ja nende mahla. Tüütu on tema juures see, et kuna taimelehtede alumisele küljele kogunenud järglasi kaitseb vahakiht, ei mõju neile ka leebemad tõrjeviisid.

Karilasega on väga hädas näiteks hobiaednik Kertu, kellel elutsevad tüütud putukad kasvuhoonesse istutatud maasikataimedes. «Siiani on nad ainult maasikates. Ma mõtlen iga päev kasvuhoones käies, kas peaksin maasikad välja viima või on see just hea, et nad seal on, sest tundub, et maasikad hoiavad karilased paigal, kõik teised asjad on esialgu veel puutumata,» mõtiskleb naine.

Aednik Triin kasvatab tänavu teist hooaega taimi lõpuks karilasevabas kasvuhoones, vähemasti seni. «Võitlesin temaga kolm aastat. Alustasin ikka rohelisest seebist, no ei midagi. Esimesel aastal läks mul terve kasvuhoone tühjaks, alustas paprikataimedest ja lõpuks tappis kurgid ja tomatid ka ära,» räägib Triin.

Teisel aastal vahetas naine mulla ja katsetas liimpüüniseid, mis aitasid küll karilasepopulatsiooni kontrolli all hoida, aga lahti ta neist ei saanud. Kolmandal aastal tuli kasutusele võtta ekstreemsed meetodid. «Viisin kasvuhoonest kõik asjad välja. Pesin seinad ja laed puhtaks. Pesin puhtaks kõik asjad, mis kasvuhoones olid. Tegin kolm päeva jutti kevadel väävlisuitsu. Ja vot nüüd julgen öelda, et enam nad mind ei kimbuta,» sõnab Triin.

Kumbki naistest ei taha kasutada kangeid taimekaitsevahendeid, nii et neid nad karilasetõrjeks proovinud ei ole, pealegi ei saa neid kasutada, kui taimed juba vilju kannavad. 

Triin ütleb, et tänavu suvel hoiab ta küll hinge kinni, sest kardab, et karilane tuleb tagasi - kõrged temperatuurid on karilase lemmikud. Ses suhtes on vihmased suved head, seda tüüpi kahjureid on siis vähem.

Et karilane end sinu kasvuhoones sisse ei seaks:

  • kontrolli kõigi kasvuhoonesse istutatavate taimede lehtede alumised küljed - kui märkad seal pisikesi valgeid tegelasi, praagi need taimed välja, karilane on need juba vallutanud.
  • kanna hoolt selle eest, et kasvuhoone oleks väga hästi õhutatud - karilane eelistab kuuma ja niisket keskkonda.
  • õhutamiseks ja õhu liikumiseks on oluline ka see, et taimedel ei lastaks liiga džungliks vohada - kärbi latvu, piira lehekasvu.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles