Tomati kärpimisel tehakse sageli viga, mis taimelt kogu jõu võtab

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatit kasvuhoones.
Tomatit kasvuhoones. Foto: Peeter Kümmel/Sakala/Scanpix

Tomatite kärpimine on praegu täies hoos, aga paljud tomatikasvatajad ei tea, kuidas seda täpselt teha, et taimede viljumist maksimaalselt toetada.

Aiapidaja Õie, kes elus ka mitmes suures kasvuhoones tööl on olnud, ütleb, et inimesed eksivad tomatilt lehti ja võrseid murdes sageli, kuid üht viga kohtab tema meelest teistest enam.

Nimelt kipuvad inimesed tomatil murdma ära kõik viljakobarat ümbritsevad lehed, uskudes, et teevad sellega viljadele head – päike ja õhk pääsevad ju tõepoolest sedasi paremini ligi. 

Paraku aga võetakse nii tomatilt ära ka võimalus jõudu ammutada. «Iga kobara alla tuleks jätta ikka üks-kaks lehte, et taim saaks piisavalt jõudu vilju kasvatada. Eks nende lehtedega ongi nii, et kui neid on liiga palju, läheb taime energia nendega tegelemiseks ja viljadeks jõudu ei jätku. Kui aga liiga vähe, on jälle häda,» sõnab naine.

Uue kummalise trendina on Õie märganud, et inimestele meeldib kangesti tomateid poolpaljaks rookida. «Mingist hetkest jäetakse tomatitele ainult kobarad alles, ma vaatan. See ei saa õige asi olla, sest fotosünteesiks, eluks üldse, on tomatil ikka lehematerjali vaja,» räägib aednik.

Ta soovitab ikka mõistuse säilitada ja kärpida nii, et lehtede eemaldamine taime toetaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles