IKEA ja Neste on ühendanud käed, et astuda järgmine samm naftavaba tuleviku suunas

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA ja Neste astuvad sammu naftavaba tuleviku suunas.
IKEA ja Neste astuvad sammu naftavaba tuleviku suunas. Foto: Neste Eesti AS

Rootsi mööbligigant IKEA ja Neste on leidnud viisi, kuidas toota plastikut prügist ja muidu hävitamisele kuuluvatest jäätmetest.

IKEA ja Neste alustasid koostööd 2016. aastal, eesmärgiga jõuda tulemuseni, mis aitaks peatada toornaftast plastiktoodete tootmise. Pilootprojekt uue plastiku tootmiseks peaks algama käesoleva aasta sügisel. Asjaosaliste sõnul peaks sellest saama maailma esimene suuremahuline taastuvast biomaterjalist polüpropüleenplastiku tootmisprojekt.

Fossiilkütustest loobumise kava

Plastik on traditsiooniliselt valmistatud naftast, selle kasutamine avaldab aga kahjulikku mõju meie elukeskkonnale. Taastuvtoorainetest plastiku tootmine on seevastu oluliselt keskkonnasäästlikum, andes IKEAle väärt võimaluse loobuda fossiilkütuse kasutamisest oma tootmisprotsessis.

Tänaseks on ettevõtted jõudnud lahenduseni, mis võimaldab neil prügist ja jäätmetest toota polüpropüleen- ja polüetüleenplastikut. Olgu märgitud, et polüpropüleen (PP) ja polüetüleen (PE) on enimkasutatavad plastiku materjalid maailmas.

«Meie jaoks tähendab see materjal olulist sammu naftavaba tootmise suunas. Mitte keegi pole seni väljaspool laboritingimusi suutnud toota polüpropüleenplastikut ilma naftat kasutamata. Koos Nestega oleme nüüd leidnud võimaluse, kuidas seda materjali toota kaubandusele vajaminevates kogustes,» ütles Rootsi IKEA plastiktoodete valdkonnajuht Erik Ljungblad.

Biotoorainest plastiku tootmine kaubanduslikes mahtudes on Neste innovatsiooni äriüksuse asepresident Tuomas Hyyryläineni sõnul märkimisväärne saavutus Neste ja IKEA koostöös ning oluline edusamm Neste strateegiates.

«IKEA on esimene kasusaaja meie tootearendusest, mille eesmärk on aidata ettevõtetel ja kaubamärkidel minna üle naftal põhinevatelt toormaterjalidelt taastuvatele biomaterjalidele,» märkis Hyyryläinen

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles