Lihtsa liivakasti suudab ehitada igamees

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivakasti mõõdud võiksid lähtuda aia suurusest ja laste arvust.
Liivakasti mõõdud võiksid lähtuda aia suurusest ja laste arvust. Foto: Pexels / CC0 Licence

Poelettide vahelt leiab kümneid liivakaste kõikvõimalikest materjalidest, vahva mängupaiga saab aga olulise vaevata ka ise valmis meisterdada.

Liivakasti võib valmis ehitada paari tunniga. Iseehitatud liivakast säästab vähemalt poole selle müügihinnast ning muudab ka nähtud vaeva selle võrra olulisemaks.

K-rauta üldehituse ja puidu tootejuht Oliver Prokopovitsi sõnul tuleb esmalt leida sobiv koht aia päikesepoolsemas osas. Sealjuures tuleb jälgida, et liivakasti lähedusse ei jääks suuri puid või sipelgapesasid. Liivakasti ehituseks sobivad hästi näiteks immutatud või kuumtöödeldud terrassilauad, aga ka ümarpalgid ja prussid. Prokopovits märgib, et haljad töötlemata lauad võib oma kavatsustest julgelt välja visata - järgmiseks hooajaks võivad lauad juba pehkinud olla. Kui liivakasti lähedusse jääb puid ja põõsaid või on pereliikmeks kass, on mõttekas liivakast kas kile või katteplaadiga õhtutundideks kinni katta.

Mõned juhtnöörid, mida liivakasti ehitamisel veel kõrva taha panna

  • Liivakasti mõõdud võiksid lähtuda aia suurusest ja laste arvust, kõige lihtsam on aga ehitada ruudukujulist liivakasti. Sagedasemaiks liivakasti mõõduks on 1,5 korda 1,5 meetrit;
  • liivakasti ehitamist tuleb alustada nurgatugede paigaldamisega, milleks sobivad näiteks 50 korda 50 millimeetrised prussijupid. Prusside külge saab kinnitada külje- ja pealislauad või muu valitud materjali. Kinnitamiseks sobivad terrassikruvid, sest need on töödeldud välitingimustes vastu pidama;
  • liivakasti äärte kõrgus võiks olla suurusjärgus 25 sentimeetrit
  • liivakasti võib sügavuse andmiseks augu kaevata, kuid see pole otseselt vajalik. Küll tasub liivakasti põhja paigaldada geotekstiil ehk vastupidav riie, mis ei lase rohututtidel liivast läbi kasvada. Geotekstiili müüakse nii rulli kui tükkidena;
  • pärast tekstiili paigaldamist saab täita kasti liivaga. Viimast saab osta ehituspoest, saada on nii peenemat kui jämedamat liiva, mida võiks omavahel segada. Päris peenike liiv võib kergesti ära lennata, jämedast jällegi ei saa piisavalt ilusaid liivakooke valmistada.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles