Uus aiakujundustrend on süüdlaseks loomuliku elukeskkonna hävimisel

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduaias võiks ruumi olla kõigele: nii taltsutatud kivipinnale kui elusale metsikule loodusele.
Koduaias võiks ruumi olla kõigele: nii taltsutatud kivipinnale kui elusale metsikule loodusele. Foto: VidaPress

Ülemaailmselt üha menukamaks muutuv uus aiakujundustrend on süüdi selles, et meie koduaedadest kaob loomulik elukeskkond.

Üha enam ja enam võib näha, et inimesed katavad oma koduaiad sillutisekiviga - mõnes aias tehakse seda vaid sissesõiduteel, teises aga märksa suuremas ulatuses. See pole just kuigi kiiduväärt mõte, vahendab Daily Mail.

Veel paar aastat tagasi tundus põneva värskendava lahendusena, kui keegi otsustas oma koduaias murust loobuda ja kogu kupatuse kivi või killustiku alla panna. Stiilseid fotosid huvitavast aiakujundusest jagati rõõmuga. 

Tänaseks päevaks on aga selge, et see hävitab eramajapiirkondades looduslikku elukeskkonda. Näiteks hakkavad koduaedadest kaduma konnad, kel pole sellises kiviaias kusagil elada. Konnade kadumisega hakkavad võimutsema aga kahjulikud putukad. 

Iga aiapidaja peaks võtma oma südameasjaks oma aias loodusliku elukeskkonna säilitamise ja toetamise, sest liigirikkus on uhkuse-, mitte häbiasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles