Kinnisvara hinda omapäi määrata ei tasu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ise hinda määrates kipuvad koduomanike numbrid asjatundjate omadest erinema.
Ise hinda määrates kipuvad koduomanike numbrid asjatundjate omadest erinema. Foto: Rico Ködder / PantherMedia / Rico Ködder/ Scanpix

Kinnisvara hinda mõjutavaid tegureid on küll mitmeid, ent reaalse tehinguni jõuavad vaid tegeliku turuhinnaga objektid, mille puhul on konsulteeritud asjatundjaga.

Kinnisvara müüma hakates soovib koduomanik saada võimalikult kõrget hinda, toetudes oma hinnapoliitikas ennekõike kahele allikale. Esiteks tuleb mängu naabritelt ja tuttavatelt kuuldu ning teiseks võetakse luubi alla kinnisvaraportaalide pakkumised samas piirkonnas.

Kumbki neist ei pruugi aga Arco Vara maakler Margit Sultsi sõnul tegelikku pilti anda. Kuuldused kipuvad sageli liialdatud olema ning teinekord võib kõrge hinnaga kinnisvara müügikuulutus üleval olla juba väga pikka aega, kuna taevakõrgune kinnisvarahind on takistanud tehinguni jõudmist.

«Kivisse raiutud turuhinda ei ole tegelikult ühelgi kinnisvaraobjektil ja lõpphind sõltub ikkagi mitmest aspektist,» märkis Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Egon Juhanson

Omanik ja asjatundja eriarvamusel

Ise hinda määrates kipuvad koduomanike numbrid maaklerite omast erinema. «Reaalsuses korrutatakse veel see hind ka emotsioonide koefitsendiga. See sõltub juba kui palju aega ja meeldivaid mälestusi on oma kodus veedetud,» ütles Domus Kinnisvara maakler Janis Rimitsans. Kogenud kinnisvaramaakler kasutab aga kinnisvara hinnastamisel teisi lähteandmeid.

Esmalt tutvutakse Maa-ameti tehingutega, konsulteeritakse teiste kolleegidega ja alles siis asutakse uurima analoogseid pakkumisi.

«Muidugi, kui korter väga meeldib ja emotsioon on laes, siis ollakse nõus ka natuke rohkem maksma,» märkis Juhanson. Liiga kõrget hinda põhjendatakse näiteks sellega, et talukoht või elamu on olnud perekonnas juba mitu põlvkonda. Ostjale ei ole aga võõraste inimeste mälestused ja emotsioonid väärtuseks, mille eest kõrgemat hinda maksta. Müüja hindab lisaks ka oma kodu renoveerimiseks kulunud aega ning hoolega valitud siseviimistlusmaterjale. Ostja maitse ei pruugi aga eelmise omanikuga kattuda.

Libedalt liikuv kinnisvara võib viib libedale teele

Hinna kujundamist mõjutab sageli ka see, kui kiiresti soovitakse müügitehinguni jõuda. Kui kiiret ei ole, kiputakse müügihind määrama liiga kõrge. Ülehinnatud ja pikalt müügisolev kinnisvara tekitab aga ostjates kahtlusi. Samuti võib potentsiaalsete huviliste silmis eemaletõukavaks osutuda liialt kiirelt tehinguni jõudvad kinnisvaraobjektid.

«Olen korduvalt kuulnud oma ostuklientide lugusid sellest kuidas nad oma kinnisvara loetud päevadega müüsid ja ostja oli kohe oma rahaga hakkamas ja müük käis kiirelt ja libedalt. Võibaolla liigagi libedalt?» spekuleeris Rimitsans.

Kinnisvara hinda mõjutavad peamiselt järgmised tegurid:

  • asukoht;
  • suurus ja planeering;
  • seisukord;
  • kortermajas korrus ja lifti olemasolu;
  • püsiva mööbli olemasolu (köögimööbel, garderoob, vannitoasisustus);
  • pakkumiste arv ja nende turuhinnad;
  • hetke majandusolukord;
  • pankade mõju laenupoliitikas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles