Üürilepingu erakorraline lõpetamine nõuab mõjuvat põhjust

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas lõpetada üürileping?
Kuidas lõpetada üürileping? Foto: Pexels / CC0 Licence

Suvi on aeg, mil üüritakse rohkelt lühiajalisi kortereid, ent vaikselt piilutakse ka juba nende elamispindade poole, mida üürida alates augustist-septembrist, mistõttu on juba praegu paslik üle vaadata üürilepingu lõpetamisega seonduv.

Üürilepingu võib sõlmida tähtajalise või tähtajatuna, olenevalt pooltevahelistest kokkulepetest. Üürilepingu erakorraline lõpetamine nõuab seevastu väga mõjuvat põhjust.

«Põhjus on mõjuv, kui selle esinemisel ei saa ülesütlemist soovivalt lepingupoolelt kõiki asjaolusid arvestades ja mõlemapoolseid huvisid kaaludes eeldada, et ta lepingu täitmist jätkab,» ütles Lahe Kinnisvara Põhja-Eesti vahendusosakonna juht ja maakler Sirli Nurm.

Üürilepingu korraline ülesütlemine

Kinnisasja, elu- või äriruumi üürimise puhul võib kumbki lepingupool tähtajatu üürilepingu üles öelda vähemalt kolmekuulise etteteatamisega. Möbleeritud tubade ja eraldi üüritud parkimisplatside, garaažikohtade ja muu taolise üürimise korral võib tähtajatu üürilepingu seevastu üles öelda etteteatamisjaga vähemalt üks kuu. Kui lepingupool ei järgi ülesütlemisel ülesütlemiseks ettenähtud tähtaega, loetakse leping ülesöelduks ettenähtud tähtaja möödumisest.

Üürilepingu erakorraline ülesütlemine

Üürilepingu erakorralisest ülesütlemisest ei pea Sirli Nurmi sõnul ette teatama järgnevate asjaolude korral:

  • kui üürnikul ei ole üürileandjast tuleneval põhjusel võimalik üüritud asja kasutada, võib ta üürilepingu üles öelda, seda aga juhul kui ta on andnud üürileandjale eelnevalt mõistliku tähtaja asja kasutamise võimaldamiseks ning üürileandja ei ole seda tähtaja jooksul teinud;
  • üürnik või asja allkasutaja rikub üürileandja eelnevast hoiatusest hoolimata jätkuvalt kohustusi;
  • üürnik annab asja õigustamatult kolmanda isiku kasutusse, mille tõttu üürileandja või naabrid on niivõrd häiritud, et üürileandjalt ei saa oodata üürilepingu jätkamist;
  • kui üürnik kahjustab elu- või äriruumi tahtlikult, ei pea ülesütlemistähtaega järgima
  • mõlemad osapooled võivad sealjuures üürilepingu üles öelda juhul, kui eluruum ja selle kasutamine peaks avaldama ohtu inimese tervisele. 

Üürilepingu ülesütlemine tasumisega seotud viivituste tõttu

Pahatahtlike üürnike puhul tuleb teinekord läbida terve kadalipp, et kodu või äripind paharetist vabastada. Tasumata arvete puhul võib üürileandja üürilepingu üles öelda juhul, kui:

  • üürnik on viivitanud kolmel üksteisele järgneval maksetähtpäeval tasumisele kuuluva üüri, kõrvalkulude või nende olulise osa maksmisega;
  • üürisumma võlgnevus ületab kolme kuu eest maksmisele kuuluva üürisumma;
  • kõrvalkulude võlgnevuse summa ületab kolme kuu eest maksmisele kuuluvate kõrvalkulude summa.

Üürileandjal ei ole ülesütlemise õigust, kui üürnik on jõudnud oma kohustused enne ülesütlemist täita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles