Maailma elamumajandusorganisatsioonide Tallinna tippkohtumisel tehti ajalugu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eliisabeti kirik, Nikolai tänav, porilomp, vihm, sügis, vihm, Pärnu.
Eliisabeti kirik, Nikolai tänav, porilomp, vihm, sügis, vihm, Pärnu. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Maailma elamumajandusorganisatsioonide Tallinna tippkohtumisel sündis üleilmne eluaseme allianss.

Möödunud nädalal Tallinnas toimunud rahvusvahelisel elamumajanduse organisatsioonide  tippkohtumisel tõdeti, et on aeg ühendada jõud. Elamumajanduse eksperdid ja tippjuhid võtsid üksmeelselt vastu resolutsiooni, milles peetakse esmatähtsaks kaasaegsete ja innovaatiliste naabruskondade loomist ja teket. 

«Oluline on, et inimesel oleks seal hea elada,» rõhutas elamuorganisatsioonide ühenduse Housing Europe juhatuse liige Andres Jaadla.

Tippkohtumisele kogunenud tõid välja, et just Eesti juhib Euroopa Liidu uute liikmesriikide elamumajanduse liidergruppi. Jaadla sõnul on Eesti korteriühistuliikumine ning renoveerimise mudel koos riikliku toetusskeemiga eeskuju vääriv ning kogemusi ja väärt teavet ollakse valmis jagama üle Euroopa ja kaugemalegi veel.

«On väga oluline, et Eesti rohkem kui 40 aastat tagasi kerkinud korruselamud saaksid võimalikult suures osas kaasaegseteks energiasäästlikeks kodudeks renoveeritud, kus inimesel on tõesti hea elada ning mille küttearved ohkama ei paneks,» rõhutas Jaadla.

Tippkohtumise raames peetud konverentsil «Digitaalsed linnad - elamisväärsus ja taskukohasus» said lisaks üsna tulise kriitika osaliseks lühiajaliselt väljaüüritavad puhkusekorterid, mis on tegelikult tekitanud poleemikat üle kogu maailma.

«See on löönud Euroopa suurlinnade kesklinnakorterite üürihinnad nii lakke, et tavainimesed on kesklinnast sisuliselt välja tõrjutud,» selgitas Jaadla. 

Tallinna elamumajandusorganisatsioonide tippkohtumine oli eriline, kuna esmakordselt saabusid korraga ühisele kokkusaamisele kolm kõige mõjukamat elamuvaldkonna ühendust: Euroopa elamuorganisatsioonide ühendus Housing Europe, ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni Elamu-ja Maamajanduskomitee ning Rahvusvaheline Elamukooperatiivide Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles