Soomes keelati meil armastatud iluaiataime kasvatamine (3)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iluaed.
Iluaed. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja / Scanpix

Soomlased keelustavad üha rohkem välismaalt sisse toodud taimede kasvatamist, nüüd on nimekirja lisatud ka üks Eestis armastatud iluaiataim.

Soomlased on juba varem oma riigis teatud võõrliikide kasvatamise keelanud. Nüüd lisati varasemasse nimekirja kurdlehine roos, konnatatar, vooljas kirburohi ja Eestis väga armastatud iluaiataim lupiin, vahendab Ilta Sanomat. Keelatud pole, tõsi küll, mitte kõik lupiinisordid, vaid hulgalehine lupiin ehk Lupinus polyphyllus.

Hulgalehine lupiin Norra looduses.
Hulgalehine lupiin Norra looduses. Foto: Caro / Hoffmann / Caro / Hoffmann

Põhjus, miks soomlased võõrliike nii hooga keelavad, peitub soovist säilitada kodumaale omast looduslikku tasakaalu. Keelu põhjenduses seisab, et Soomes levinud putukad on kohastunud tegutsema kohalikel taimedel. Kui võõrliigid putukatele tuttavad taimed oma invasiivsusega ära hävitavad, surevad välja ka putukad, kes võõrtaimedest ei huvitu.

Kõigi nimekirjas olevate ja sinna lisatud taimede vastu alustatakse tõrjet, kuid pole täpsustatud, mil moel tõrjet teostatakse. 

Eestis lupiinid keelatud ei ole ja nende kasvatamist ei kontrollita ega reguleerita. Tõsiasi on aga see, et üha rohkem näeb neid vabas looduses kasvamas küll.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles