Väga odav ja tõhus nipp lehetäidest vabanemiseks

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kuiv ja kuum ilm on kahjuritele levimiseks ideaalne: paljusid taimi kimbutavad lehetäid. Mida nende tüütute külaliste vastu ette võtta?

Rohtu pole vaja kaugelt otsida, selle leiab iga aiapidaja suisa kodust lahkumata. Ideaalse lehetäi tõrjevahendi saab nõgesest. 

Kuidas? Tuleb korjata paras kuhi nõgeseid, hakkida need veekindlasse nõusse ja kallata üle külma veega nii, et nõgesehake on kaetud. Leotisel tuleb lasta seista umbkaudu kaks nädalat ja siis saadud vesi kurnata. Arvestada tuleb sellega, et leotis haiseb päris võikalt, aga see on õnneks ühtlasi ka märk sellest, et asi toimib. 

Kui tõmmis kurnatud, lahjendatakse seda tugevamate ja vastupidavamate taimede jaoks suhtega 1:5, õrnemate ja tundlikumate jaoks 1:10. 

Väga hästi toimib nõgeseleotis lehtede kaudu, tõrjudes kahjureid ja olles taimedele väetiseks, kuid segu võib lisada ka kastmisvette. 

Millise looduslike vahenditega sina koduaias kahjureid tõrjud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles