Neli nippi, kuidas muuta oma aed selliseks, nagu see tegelikult olema peaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Tänapäeva inimene on aiakujundamisel läinud väga kaugele sellest, milline üks aed tegelikult olema peaks, et kõigil seal mõnus olla oleks. 

Keskkonnasõbralik portaal Treehugger on kokku pannud neli nõuannet, mis aitavad kujundada aia selliseks, nagu see olla võiks. See tähendab aeda, kus lisaks inimesele on hea olla ka loomadel ja lindudel, kellel on omakorda täita oluline roll selles, et meie aiad püsiksid kahjurivabad ning ei oleks tarvidust kasutada taimekaitsevahendeid, mis keskkonda mürgitavad. (Kas näiteks teadsid, et kui su aias on lindude pesitsuspaigad, tuleb sul palju väiksema tõenäosusega tegelda lehetäidega?)

Mida siis teha, et aed oleks võimalikult keskkonnasõbralik?

1. Raja veekogu. See ei pea olema päratu tiik või bassein. Piisab jalal veealusest, kus linnud saavad juua ja supelda. Vett tuleks regulaarselt vahetada või paigaldada mingi süsteem, mis tagaks vee puhastumise või ringluse. 

2. Ära karda taimi. Rohelusega on raske liiale minna. Sillutisekiviga kaetud sissesõidutee asemel lase kasvada murul. Istuta sissesõidutee servadesse põõsad. Kui need variandid ei sobi, too pottidega taimi, mis muudaksid üldpildi sõbralikumaks, kutsuvamaks ja loomadele meelepärasemaks.

3. Jäta see muru rahule. Ära niida nii palju, nii laiaulatuslikult. Jäta aeda kohti, kus muru kasvab nii, nagu tahab. Sinna lähevad elama paljud kasulikud putukad ja näiteks siilid. Ära roogi murust välja võililli ja kõiki teisi taimi, mis sinu jaoks umbrohuks kvalifitseeruvad. Õitsev umbrohi on mesilaste lemmik. Niida ära teatud platsid, kus toimub inimeste aiaelu, ja jäta sinna kõrvale kohti, kus elavad kõik teised, kes sinu aeda kuuluma peavad.

4. Istuta vähem. Nii mõnedki taimed, mida inimesed kalli raha eest oma koduaeda istutavad, hakkavad meil ka ise kasvama. Näiteks karikakrad. Seega ära torma uue aia omanikuna kohe poodi istikuid soetama – oota pisut. Jäta siit-sealt niitmata ja lase heinal vohada. Varsti on omal käel kohal ka taimed, keda aianduskeskusest osta plaanisid. 

Säärasel pisut metsikul aial on veel üks väga suur boonus: sa ei pea muretsema sellepärast, et kõrs pole kõrre kõrval. Nii võibki olla ja sellest pole midagi hullu. Natuke metsik, lohakas aed on see, mis rõõmustab kõiki pooli: inimesi, loomi ja linde. Loodus tänab sind.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles