Airbnb tõstab üürihindasid ning keerab üürituru tuksi

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbnb üüriturg.
Airbnb üüriturg. Foto: Martin Bureau / AFP/Scanpix

Korteriomanike põhiõiguste hulka kuulub korteri vaba kasutus, ometigi on Eesti korteriühistute üheks suurimaks murekohaks lühiajaliselt väljaüüritavad korterid.

Jagamismajanduse lipulaevana populaarsust kogunud Airbnb külaliskorterite süsteem on tegelikult üsnagi reguleerimata ning seda kõikjal üle maailma. Ka Eesti korteriühistutele on lühiajaliselt väljaüüritavad korterid üsna suureks murekohaks. 

Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi sõnul on korteriomaniku põhiõigus korteri vaba kasutus, mille hulka kuulub ka õigus korterit kas lühi- või pikaajaliselt välja üürida. «Lühiajaliste üürnikega kaasneb see häda, et ühistus kokku lepitud sisekorra reeglitest kinni ei peeta. Sellisel juhul on muidugi vastutav korteriomanik, kes peab tagama, et üürnikud end viisakalt üleval peaksid,» rääkis Mardi.

Laiemas laastus teevad lühiajaliselt ja kallilt Airbnb kaudu väljaüüritavad korterid aga muret soodsa elamispinna otsijatele. «Airbnb tõstab üürihindasid ja see lööb üürituru sassi. Paljudes linnades on juba praktiliselt võimatu  pikemaajaliselt soodsalt elamispinda üürida,» märkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Lühiajalised üürikorterid ehk Airbnb turg võetakse luubi alla ka 7. juunil Tallinnas toimuval rahvusvahelisel konverentsil «Digitaalsed linnad – elamisväärsus ja taskukohasus». Taskukohase elamispinna võimalikkusest kõneleb konverentsil Urban Innovation Vienna analüütik Johannes Lutter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles