A-energiaklassi nõue viib uue kinnisvara hinna lakke

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nullenergia moodulmaja.
Nullenergia moodulmaja. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Kõik alates 2020. aastast ehitatavad hooned peavad vastama liginullenergiahoone nõuetele, see aga tõstab järsult uusehitiste hinda ja toob kaasa märgatava hinnatõusu kogu kinnisvaraturul.

Direktiivi nõuded jõustuvad 2020. aasta 1. jaanuarist, kehtides ainult uutele ehitatavatele hoonetele, vanemaid hooneid võib edasi renoveerida ehitusseadusele vastavalt. A-energaklassi nõude kehtestas Euroopa Komisjon ning selle suurem eesmärk on pidurdada kliimasoojenemist.

Viimane aeg raha kõrvale panna

Arco Vara vanemmaakler Marge Saaremets-Luige sõnul on paari-kolme aastaga ehitushinnad kallinenud 20–30 protsenti ja prognooside kohaselt tõstab uute nõuete kehtima hakkamine ehitushinda veelgi. See teeb aga uusehitised valdavale osale Eesti elanikkonnast kättesaamatuks ja seda eriti väljaspool pealinna, sest ehitushind on kõikjal sama, sissetulekud piirkonniti seevastu erinevad. Tõenäoliselt toob uue ehitatava kinnisvara hüppeline hinnatõus kaasa ka vanema kinnisvara hinna kallinemist. 

«Neil, kel on plaan pärast 2020. aastat omale kodu ehitada või osta, on viimane aeg hakata raha säästma,» märkis Saaremets-Luik.

Ametliku definitsiooni järgi on liginullenergiahoone parima võimaliku ehituspraktika kohaselt energiatõhusus- ja taastuvenergiatehnoloogiate lahendustega tehniliselt mõistlikult ehitatud hoone. See tähendab, et hoones on kvaliteetne kütte- ja ventilatsioonisüsteem, välispiirded on parema soojustusega, aknad madalama soojusläbivusega ning suuremat tähelepanu on pööratud külmasildadele ja välispiirete õhupidavusele.

Ent liginullenergiataseme saavutamiseks ei piisa ainult energiatarbimise vähendamisest, hoone peab ise ka energiat tootma ning seda saab teha kasvõi katusele paigaldatud päikesepaneelide arvelt. Eeldatav ehitusmaksumuse tõus peaks Saaremets-Luige sõnul ennast ära tasuma väiksema energiakulu kaudu. Kuna ehituslahenduste tasuvusaeg on pikk, tuleb uut maja ehitama hakates hoolega kaaluda võimalusi taastuvenergia tootmiseks ja ülejääva energia võrku müümiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles