Kasvuhoonesse seemnete külvamine pole hea mõte

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: TARTU MAHEAED:TARTU, EESTI, 07SEP17
MT
TRT02: TARTU MAHEAED:TARTU, EESTI, 07SEP17 MT Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kuigi kevadise hooga tahaks igale poole midagi kasvama panna, tasuks end pisut tagasi hoida ja valikuid teha: iseenda huvides ei maksa kasvuhoonesse seemneid külvata.

Kasvuhoones meeldib paljudele lisaks klassikalisele kurgile-tomatile kasvatada näiteks maitsetaimi ja muud taolist, mis tihti otse seemnepakist kasvuhoone kasvatuskasti külvatakse. 

Tegelikult oleks aga iseenda huvides mõistlik säärast viga mitte teha ja need taimed esialgu muudes tingimustes ette kasvatada. Miks nii? Peamiselt iseenda vaevast säästmiseks. 

Nimelt on seemne idanemise eelduseks see, et muld on pidevalt niiske ega kuiva kordagi läbi, seda eriti siis, kui seeme juba idanema läinud. See tähendab kasvuhoonesse seemnete külvaja jaoks aga seda, et seemneid tuleb suvesoojaga lakkamatult kastmas käia: tihti ei piisa isegi paarist korrast päevas.

Algajal aiapidajal Geidyl näiteks on selle aasta esimene salatisaak juba selle nahka läinud. «Ma ei saa keset tööpäeva koju kastma minna ja ilmad on praegu nii kuumad, et hommikul ja õhtul kastmisest ei piisa. Muld kuivas seemne jaoks liiga läbi ja idanema pole läinud midagi,» ütleb naine. 

Uus külv on tal tehtud tuppa pottidesse. Nii ettekülvi tehes pead kastmisega hulga vähem vaeva nägema, sest seal muld nii kiiresti ei kuiva. Hiljem saad sel moel ettekasvatatud maitsetaimed soovi korral kasvuhoonesse istutada. 

Muide: eriti hästi sobib maitsetaimedest kasvuhoonesse basiilik, mida soovitatakse kasvatada tomatitaimede vahel. Andvat tomatile parema maitse ja hoidvat ka kahjureid eemal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles