Remondiblogi: ainsas valmis saanud toas tuleb remont uuesti teha

Margit Partei
, blogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana ahi.
Vana ahi. Foto: Margit Partei

Seekord kirjutab Margit remondi ühest ebameeldivast küljest: ettenägematutest väljaminekutest ja tehtud tööde ümbertegemine.

Meie selle aasta ehitusplaanidesse lõi suure augu magamistuba ja kontorit kütva pottahju lammutamine ja uue ahju ehitus. Eelmine ahi oli ligi 50 aastat vana ning kütteperioodi jooksul langes ahju sisse mitmeid šamott-telliste tükke, mis pärinesid ahju võlvist.

Suhtlesime korstnapühkijaga ning kahe pottsepaga. Mõlemad andsid ahjule veel veidi lootust, kuid prognoosi, et lähiaastatel tuleb ahi siiski lammutada ja uuega asendada. Võlv olevat ühest servast ca 3 cm allapoole vajunud. Kui juba tellised tükkideks murenema hakkavad, siis enam pikka pidu ei ole. Mind hirmutas mõte, et ühel ilusal talvisel päeval, kui olen ahju tule teinud, võib ahju võlv sisse kukkuda.

Kuna ahju lammutamine ja uue ehitamine on must töö, otsustasime säästa end paari aasta pärast kogu korteri uuesti remontimisest ning võtsime selle töö ette praegu, kui peame piirduma vaid ühe toa ülevärvimisega, kui sedagi.

Esialgu plaanisime ahju ise lammutada, ehitada ahjule korraliku põhja, mis praegusel ahjul sootuks puudub, ning ahju ehitamise töö jätta pottsepale. Meie jaoks oli oluline, et ahju ehitaks kutsetunnistusega pottsepp, kes teostab tööd asjatundlikult, saab ahjule väljastada korrektse dokumentatsiooni ja anda garantii. Valituks osutus lõpuks pottsepp, kelle leidsime eelkõige oma keerulise asukohaga kaminale suitsutoru ehitama, kuid kellelt igaks juhuks küsisime ka ahjule pakkumist. Tegu on tõepoolest pädeva ja professionaalse pottsepaga, kes muuhulgas on ka niisama muhe mees.

Hinnad selliste mõõtmetega ahjule ei erine tegijate kaupa just eriti palju, seega pigem valida juba võimalikult pädev spetsialist, kellega suhtlus hästi sujub. Väga meeldiv oli ka asjaolu, et antud firmast saime ahju tellides detailse lepingu, mis sätestab ostja ja teenuse osutaja õigused ja kohustused kuni peensusteni. Minu jaoks on korrektsus asjaajamistes, eriti nii kulukates asjaajamistes, äärmiselt oluline. 

Veidi üllatuslikult selgus, et ahjude maailm on palju rikkalikum kui arvasime. Esiteks pidime aru saama, mida me täpselt soovime. Koostöös pottsepaga arutasime läbi oma vajadused. Ajaliselt, rahaliselt ja ahju mõõtmetest lähtuvalt osutus valikuks Croval valumassist kolde ja lõõristikuga savitellistest fassaadiga ahi. Ahi tuleb veidi madalam (2200 mm) kui praegune ning samuti on sügavust veidi vähendatud, kuna kontoripoolne osa oli selle toa jaoks selgelt üledimensioneeritud. Standardvarustuses pakuti lisaks peasiibrile kohe juurde ka stardisiibrit, mis aitab küdemise algfaasis suitsugaasidel liikuda otse korstnasse, viies selle kiiremini tööreziimi ning aidates sellega kaasa ka koldes puhtaks põlemiseks vajaliku temperatuuri saavutamisele.

Seejärel saime kätte mitmeleheküljelise muljetavaldava hinnapakkumise, kus kogu ahju maksumus koos eeldatavate lisadega oli lahti seletatud. Esialgu andis seda materjali ikka läbi töötada, kuid see-eest saime paika väga selge ülevaate, mida ja kuidas tehakse. Teiseks pidimegi hinnapakkumise üle vaatama ja valima välja sobiliku lõppviimistluse. Soodsamad variandid on valge antiikkrohviga krohvimine – sama krohviga viimistlesime eelmise ahju, seega teadsime, et see meile meeldib – ning lisaks krohvile osaliselt keraamiliste plaatide kasutamine. Viimaks otsustasime ilma plaatideta variandi kasuks, et tuba mitte liialt kirjuks ajada.

Kolmandaks pidime valima välja puhastusluugid ja ahju ukse. Pakutav valik toodi välja eraldi kataloogina, kust endale sobiliku valikuna valisime välja veidi vanaaegse joonega SVT sarja vasakukäelise ukse, millest ellisime topeltklaasiga variandi – mul oli nii hea meel, et lõpuks saan ust loogilises suunas avada ja mugavalt puid ahju laduda – ja samasse sarja kuuluvad puhastusluugid.

Viimaks otsustasime ahjule lisada ka konvektiivse soojuse lisavarustuse ehk vastavad metallist musta värvi ventilatsioonirestid. Antud lisavarustusega suunatakse soojenev õhk, mis jääb kütmise ajal Crovalist sisu ja väliskorpuse vahele, läbi restide eluruumi. Sedamoodi saab külma toa kiiremini soojaks.

Viimaks otsustasime tellida neilt täisteenuse ehk ka vana ahju demonteerimise ja utiliseerimise ning uuele ahjule põhja ehitamise, kuna 1) nende tööde hinnad olid meie jaoks vastu ootusi täiesti mõistliku hinnaga; 2) aeg on meie jaoks oluline töövahend. Kuna mu elukaaslane viibib Eestis iga paari kuu jooksul vaid paar nädalat, otsustasime ahjutööd lasta teostada siis, kui elukaaslane Norras viibib. Tänu sellele saame järgmine kord ette võtta vannitoa lõpuni ehitamise ja ei pea ahju pärast üldse ise muretsema.

Esimeses järgus tasusime ära materjalide raha ja eelmisel nädalal algas meie vana ahju lammutus ja uue ahju ehitus. Loodetavasti jääb tulemus sama ilus kui pildid firma Facebooki lehel ning ahi peab probleemideta vastu pikki aastaid. Pilte ja muljeid ahju valmimisest saan loodetavasti jagada juba mõne nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles