Grill tuleb valida selle järgi, kui ambitsioonikas oled

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Grillimaailm

Hoovidest levib juba mõnda aega reetlikku lõhna ja selge on, et grillihooaeg on lõpuks ometi jälle käes. Õuetingimustes parima toidu valmistamiseks tuleks endale aga ka sobivad vahendid soetada.

Omast tarkusest on seda õiget grilli küllalt keeruline leida, sest teadmisi kipub lihtsalt nappima. Vähevõitu on kahjuks aga ka kauplusi, kust saaks asjalikku nõu küsida. Grillide ja nende tarvikute müümisele keskendunud Grillimaailma esindaja Hendrik Jalakas ütleb, et õnneks on meil siiski tekkinud mõned asjalikud tegijad, kes loovad nii grillikultuuri ja jagavad teadmisi ning müütavad õigeid grillimisvahendeid.

Teavitustööd on Jalaka sõnul kindlasti teha vaja. «Julgen öelda, et keskmine Eesti inimene on harjunud seostama grilliga šašlõkivanni, millel saab lepahalge põletades jaanipäeval maitsva liha valmis ning eristab teise variandina suitsuahju, milles saab suitsutada kala,» sõnab ta.

Tegelikult, räägib Jalakas, on meie turul ka kodumaiseid BBQ-ahjusid, kuppelgrille, keraamilisi Kamado-tüüpi ahjusid ning tipptehnoloogilisi gaasi- ja elektrigrille, mis ühendavad linnaelu mugavuse grillimise autentsusega.

Gaasigrill.
Gaasigrill. Foto: Grillimaailm

«Oluline on teada, et kui välja jätta šašlõkk, mis on täiesti omaette kategooria ning kultuur, toimub õige grillimine siiski kaane all korralikus aparaadis, mis suudab hoida enda sees ka kuumust,» sõnab ta.

Millist siis valida?

Jalakas ütleb, et see on küsimus, millele tal igapäevaselt vastata tuleb, aga ühest vastust leida on väga keeruline, sest see oleneb väga paljudest faktoritest. Kui ruumi on piisavalt ning huvi just autentsete maitsete ja roogade valmistamiseks olemas, soovitab ta ikka ja alati valida endale puidusöega töötava grill. «Need nüüd jagunevadki laias laastus kolmeks: tavalisemad kuppelgrillid, keraamilised grillid ning traditsioonilised šašlõkivannid ja multifunktsionaalsed BBQ-ahjud, millel tänapäeval on palju erinevaid alamtüüpe ja ehitusi olemas,» selgitab Jalakas.

Kui tahad, et toit grillil kiiresti valmiks ja grillid peamiselt õhukesi lihaviilakaid ning grillvorstikesi, sobib suurepäraselt korralik kvaliteetne kuppelgrill, mis rahvasuus ka UFO-grillina tuntud. Jalaka sõnul arvatakse tihti ekslikult, et seda tüüpi grillid on ühed odavad pannid kõik, kuid see pole sugugi nii: turul leidub portselanemailitud UFOsid, mis vägagi kvaliteetsed ega kipu ka roostetama.

Kui julged grillides natuke eksperimenteerida ja valmistada näiteks pulled porki ja muud mõnusat, tasub mõelda keraamilise grilli või BBQ-ahju peale. «BBQ-ahi on tavaliselt mõeldud ainult pikema, üle kahetunnise küpsetuse jaoks ning selle ostul tuleb jälgida materjali, millest ta tehtud on, sest suured kolakad grillid kipuvad jääma lageda taeva alla ning sel juhul lähevad ka hõlpsasti rooste. Paksust terasest või isegi roostevaba BBQ-ahi võimaldab aianurgas ka lastel grillida,» selgitab Jalakas.

BBQ-ahi.
BBQ-ahi. Foto: Grillimaailm

Korralik söega köetav keraamiline grill oleks vast kõige universaalsem lahendus, sest sobib ühtviisi nii kiire grillvorstikese sussutamiseks kui ka liha aeglaseks valmistamiseks kvaliteetse söega. Eestlase jaoks on keraamiline grill veel üsna tundmatu mõiste ja tundub põhjendamatult kallis, kuid Jalakas soovitab kindlasti tutvust teha. «Kvaliteetne ja korralik keraamika tuleb tavaliselt tootja eluaegse garantiiga ja on lootust, et nendega saavad grillida ka lapselapsed ning kui seda mõtet veidi seedida, ei tundugi need hinnad enam nii üüratud,» räägib ta.

Elukoht seab piiranguid

Tuleohutuseeskirjadest lähtuvalt ei ole päris ükskõik, kus missugust grilli kasutada. Söegrillid sobivad linnast välja, eramajadesse, vahel harva, kui piisavalt ruumi, ka ridaelamute aialappidele.

«Kui elad linnatingimustes pigem väikese hooviga kodus, kus ei ole soovi naabreid ülemäära häirida, tuleks valida kas gaasi- või elektrigrill. Neid pole põhjust karta, sest tänapäeva tehnoloogia ja nippidega saab ka nendega mahlase liha ja suitsuse maitse juurde tekitada,» räägib Jalakas.

Korterirõdudel, katuseterrassidel ning kortermajade tillukestel terrassidel on sobilikud ja kasutamiseks lubatud gaasi- ja elektrigrillid – Jalaka sõnul on paremad elektrigrillide seeriad loodudki korterirõdul kasutamist silmas pidades.

Elektrigrill.
Elektrigrill. Foto: Grillimaailm

Kui ruumi pole piiramatult ja tuleohutusnõuded kohustavad, tuleb valikute langetamisel kahtlemata omajagu kompromisse teha, kuid võimalikest parima valimisel saab grillitulemus kiiduväärt kahtlemata.

Ja ka küsimuse, kas eelistada söe- või gaasigrilli, lahendab enamasti just ruumiküsimus: söegrill paljudesse keskkondadesse lihtsalt ei sobi. Gaasigrill on ka lihtsam, kiirem ning lollikindlam, söegrill nõuab rohkem oskusi ja pühendumist.

Munagrill – eestlaste uus kummaline lemmik

Foto: Homeyard

Paar aastat tagasi hakkasid eestlaste koduaedadesse tekkima kummalise kujuga niinimetatud munagrillid: hirmkallid (hinnad algavad umbkaudu tuhandest eurost) Big Green Eggid. Miks sellist grilli ihaldama peaks? Munagrille müütava Homeyardi esindaja Alari Ilves ütleb, et tegemist on väga kõrgekvaliteedilise keraamilise grilliga, millel on lisaks vastupidavusele väga head soojusjuhtimise näitajad.

«Seetõttu saab Big Green Egg grillahju sees hoida stabiilselt madalaid temperatuure näiteks suitsutamiseks või, vastupidi, kõrgeid temperatuure näiteks pitsa küpsetamiseks. Nii on lisaks grillile koduhoovis olemas koheselt ka ahi küpsetamiseks ja suitsutamiseks,» selgitab ta.

Big Green Eggi on saada seitsmes erinevas suuruses ja sobiva peaks sealt leidma igaüks. Tänu Big Green Eggi ja tema alternatiivide võidukäigule on keraamiline grill midagi sellist, millest unistavad paljud.

Sellega seoses kummutab Ilves mõned keraamilise grilliga seonduvad müüdid:

  • Arvatakse, et söe ettevalmistamine on liigset aega nõudev. Kvaliteetset sütt kasutades on Big Green Egg kasutusvalmis 10-15 minutiga. Kuppelgrilli puhul tuleb tõepoolest veidi kauem oodata, kuni tugev leek on vaibunud, kuid siingi on olulisem söe ja grilli enda kvaliteet.
  • Arvatakse, et söe süütamiseks peab kasutama süütevedelikku, millega kaasneb enamasti ebameeldiv lõhn ja maitse. Big Green Egg’il ei tohi süütevedelikku kasutada ja seda ei soovitata tegelikult ühegi grilli puhul. Saadaval on looduslikust materjalist süütekuubikud. Kui muid vahendeid ei ole käepärast, sobib suurepäraselt tavaline toiduõli.
  • Arvatakse, et gaasigrilli on mugav kasutada, mis on iseenesest tõsi, kuid kogemus näitab, et gaasigrilli näiline kasutusmugavus läheb kaduma selle tülikas puhastamises või siis ebapiisavalt puhastatud grilli kasutamisega kaasnevatest kõrvalaroomidest ning -maitsetest. Lisaks on kõigi terasest valmistatud väligrillide kasutusiga suhteliselt lühike grillimisega kaasneva intensiivse leegi tõttu mille tagajärjel grilli olulised komponendid läbi põlevad ning roostetavad. Metall vananeb ka emotsionaalselt kiiresti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles