Swedbank: enim võtavad eluasemelaenu 28–30-aastased inimesed

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurimateks laenuvõtjateks on 1000–1500 eurose sissetulekuga 28–30-aastased inimesed.
Suurimateks laenuvõtjateks on 1000–1500 eurose sissetulekuga 28–30-aastased inimesed. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kinnisvara- ja eluasemelaenude turg püsivad Eestis aktiivsena, samal ajal kui laenusoovijate laenukoormus on igati tasakaalus 

Uusarenduste osakaal kinnisvaratehingutes on kasvamas ning Eesti inimene eelistab järjest enam mõistliku suurusega vara. Laenuvõtjate laenukoormus on mõistlik ning inimesed jätavad rahalise puhvri ka muudeks kulutusteks. Suurimateks laenuvõtjateks on 1000–1500 eurose sissetulekuga 28–30-aastased inimesed.

Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma sõnul soodustavad head majandusnäitajad jätkuvalt laenamist. «Kasvavad sissetulekud on tugevdanud inimeste kindlustunnet uue kodu ostmisel, samas näeme, et laenu võtmise otsusele eelneb põhjalik analüüs ja laenuvõtjad teevad läbimõeldud valikuid,» märkis Pärgma, lisades, et kuigi eluasemelaenude võtmine on tõusutrendis, on mahud võrreldes 2007. aastaga pea poole võrra väiksemad.

Keskmine laenusumma on 77 000 eurot

Võrreldes lõunanaabritega, valitakse Eestis väiksemaid varasid ja pea pooled laenuga soetatud korteritest jäävad alla 55 ruutmeetri. Üle 60 protsendi majadest on aga suuruses kuni 150 ruutmeetrit.  

Keskmine laenusumma on 77 000 eurot ning keskmine omafinantseeringu summa 28 000 eurot. Enim laenuvõtjaid on vanuses 28–30 eluaastat ja suurimad laenud võetakse siiski 30ndates, millal on ka kõige suurem vajadus endale eluase soetada või vahetada olemasolev kodu suurema vastu, sest tihti just selles vanuses sünnivad perre lapsed, märkis Pärgma.

Kõikidest kinnisvaratehingutest moodustavad uued korterid ligi kolmandiku ning Pärgma sõnul pööravad arendajad lisaks energiatõhususele ja siseviimistlusele üha rohkem tähelepanu ka elukeskkonnale laiemas mõistes. «Enamasti võetakse laenu koos kaastaotlejaga ja arendajad oskavad arvestada noore pere vajadustega,» sõnas Pärgma ning lisas, et uusarenduste puhul jääb keskmine laenusumma 105 000 euro kanti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles