Meeldetuletus: avatud aedade festival kutsub osalema

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hellema talu.
Hellema talu. Foto: Eesti muinsuskaitse selts

Kõik Eesti aiaomanikud on oodatud liituma järgmisel nädalavahetusel toimuva avatud aedade festivaliga.

1.– 3. juunil avavad mitmed aiad erinevates Euroopa riikides väravad, et vastu võtta külalisi ja uudistajaid, ka Eesti koduaiad ei kavatse nendel päevadel suletuks jääda. Huvitavate iluaedade, tarbeaedade ja köögiviljaaedadega saab tutvuda nii Harjumaal, Tartumaal, Pärnumaal kui ka Põlvamaal.

Aed kui osa meie kultuuripärandist

Aiaomanikud tutvustavad oma hoole ja armastusega rajatud aedu, avatud on nii ajaloolisi kui kaasaegseid aedu, linna- ja taluaedu, puuvilja- ja lilleaedu, nii hoolikalt vormi trimmitud kui looduslähedasi aianurkasid. 

«Eesti aedades saab imetleda nii 50-aastast jugapuud, mis laiub 10 ruutmeetril kui  kuulata nõuandeid, kuidas rajada jätkusuutlikku koduaeda,» märkis Helle Solnask, «Euroopa aiad 2018» projektijuht. 

Euroopa avatud aedade festival juhib tähelepanu sellele, et kauni aia rajamine ja hooldamine, selle säilitamine, taastamine, hoidmine ja kaitsmine nõuab palju tööd ja vaeva. Aiad on osa meie mälust ja ajaloost, aedade kujundus ja liigirikkus on lahutamatu osa meie kultuuripärandist. Aiafestival on seega suurepärane võimalus anda edasi kogemusi ja oskusi nii alles alustavatele rohenäppudele kui ka kogenud aiaekspertidele.

Teavet Eesti avatud aedade kohta saab Eesti Muinsuskaitse Seltsist www.muinsuskaitse.ee ja Euroopa kultuuripärandi aasta kodulehelt www.parandiaasta.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles