Kasulik taim aitab naadi pingutuseta aiast välja tõrjuda (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naat.
Naat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi naat näib igavese umbrohuna, on nutikad inimesed aja jooksul siiski leidnud üht-teist, mis tema vastu aitab. Siin on üks eriti kaval nipp.

Nimelt saab naadi aiast välja tõrjuda teise taime abil. Selleks tuleb kohta, kus naat vohab, külvata saialille. Kogenud aiapidajad lubavad, et aja jooksul, küll mitte esimese aastaga, sööb saialill naadi lihtsalt välja.

Hobiaednik Katre julgeb seda väidet kinnitada. Tema suvekodu naati täis aias võitleb saialill selle umbrohuga alles kolmandat aastat, aga tulemused on tema sõnul märgatavad. «Kohad, mis enne mai lõpus olid naati täis, on nüüd märksa tagasihoidlikumalt asustatud,» ütleb ta.

Esimesel aastal oli Katrel siiski plaan asi üldse pooleli jätta, sest esimeseks sügiseks ei näinud ta mingit tulemust. «Kiire meetod see kindlasti ei ole, kannatust tuleb varuda, aga samas on see väga mugav ja lihtne, ei pea tegema muud kui saialilleseemneid külvama,» ütleb naine.

Dekoratiivne saialill on kahtlemata mõnus asendus naadile: vähe sellest, et rõõmus värviline, on see ka kasulik. Saialille õitest valmistatakse raviteed, samuti saab sellest ka kodustes tingimustes teha nahka rahustavat salvi.

Niisiis: kelle koduaeda naat kimbutab, tasub kindlasti saialilleseeme maha külvata. Kui hiljem saialillestki vabaneda tahad, ei ole see kuigi keeruline: taimed tuleb lihtsalt välja juurida enne, kui need suve teises pooles taaskülvi teha jõuavad.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles