Kodus leiduvaid ämblikke ei tohi mingil juhul tappa

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Inimesed on harjunud kodus uitavaid ämblikke tuimalt maha nottima, kuigi tegelikult ei maksaks seda üldse teha. Putukateadlane selgitab, miks.

Ameerika Ühendriikide Põhja-Carolina Ülikooli putukateadlane Matt Bertone sõnul on põhjus lihtne: ämblikel on kanda väga oluline roll meie eluruumide ökosüsteemis, vahendab portaal Big Think.

Näiteks söövad mõned meie kodudes leiduvad liigid kahjureid ja meile ebameeldivaid putukaid, näiteks kärbseid ja sääski, olles ise samas inimesele täiesti kahjutud. Niisiis, tappes ämbliku, tapad ühe väga koostööalti tegelase ja seda täiesti ilma põhjuseta. 

Bertone´i sõnul on arusaadav, et inimesed ämblikke kardavad: neil on palju jalgu ja nad võivad hammustada, kuigi enamik maailmas leiduvaid liike on liiga jõuetud, et inimesele liiga teha. Teadlane tõdeb, et ka mitmed putukateadlased kardavad ämblikke, kuigi põhjust ei ole.

Betrone kinnitab, et ämblik ei ürita inimesele liiga teha ja parema meelega väldib inimliiki, sest nemad kardavad meid tõenäoliselt oluliselt rohkem kui meie neid.

Kui sa tõesti ei suuda kodus ringikõndivat ämblikku taluda ja jutt sellest, kuidas ta majapidamises kasu toob sind sugugi ei veena, tee vähemasti niigi palju, et jäta ämblik ellu. Püüa ta kinni ja vii õue, ära tapa teda ära. Ta leiab endale uue maja, kuhu sisse kolida. 

Kui sul aga paanilist ämblikuhirmu pole, ära võitle nendega. Las nad olla. Ämblik majapidamises on täiesti normaalne. Ela ja lase teistel elada, soovitab Betrone. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles