Muru kahjustav viga, mida aiaomanikud esimeste niitmistega teevad

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Selleks, et muru kasvaks ja edeneks, tuleb hästi teada, kuidas tema eest hoolt kanda. Sageli teevad aiapidajad aga esimeste niitmistega kevadel vea, mis murule saatuslikuks saab.

Igatsusest kohe esimese niitmisega aiale kaunis ilme anda niidavad aiaomanikud muru esimeste niitmiskordadega tihti nii madalaks, kui vähegi annab. See on aga viga, kirjutab portaal This Old House.

Nimelt tuleks esimestel niitmiskordadel, eriti, kui vihma sajab vähe ja päike on intensiivne, niita muru pisut kõrgemalt, et murutaimi mitte tappa.

Muru pole iseenesestmõistetavalt igavene: kui see liiga juure lähedalt maha võtta ja veeta päikese kätte kõrbema jätta, kuivab muru lihtsalt ära. Tekivad suured kõrbenud laigud, millest lahti saada on väga raske.

Kõige mõistlikum oleks kevadel esimeste niitmistega üldse oodata nii kaua, kui vähegi kannatab. Siis ei pea väidetavalt ülejäänud suve nii sageli niiduki järele haarama, muru kasvab lihtsalt aeglasemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles