Ülepingest kahjustatud koduelektroonikale tootjate garantii ei kehti

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äikesehooaeg on alanud.
Äikesehooaeg on alanud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuna äike tegi möödunud aastal Eestis korralikku hävitustööd, on õige aeg meelde tuletada, kuidas ennast ja oma kodu äikesekahjude eest kaitsta.

Emake loodus on armutu ning äikese hävitav jõud võib terved maakonnad tükiks ajaks rivist välja lüüa. Telia Eesti AS eelmise aasta kokkuvõttest selgub, et möödunud aasta maist kuni septembrini tehti ettevõttele ühtekokku 4600 äikesega seotud pöördumist. Telia tehnikud sooritasid mullusel äikeseperioodil aga ligikaudu 1500 väljasõitu klientide juurde, et tekkinud kahju hinnata.

«Ainuüksi eelmisel suvel vajas väljavahetamist üle 5000 ruuteri ja digiboksi, mis olid äikese poolt tekitatud ülepingest kahjustada saanud. Rahaline kahju ulatub aga sadadesse tuhandetesse eurodesse,» tõdes Telia Eesti tehnilise toe osakonna juht Reimo Känd.

Ülepingest kahjustatud seadmetele tootja garantii ei laiene

Äikese tekitatud kahjustused võivad olla seinast-seina, alustades näiteks sellest, et läbi on vaid ruuteri port. Sealt edasi on aga juba terve ruuter läbi kärsanud või on lisaks  ruuterile ka digiboks kahjustada saanud. Halvimal juhul võib kahjustatud olla nii ruuter, digiboks kui ka teler. Tehnikud on kokku puutunud ka juhtumitega, kus peale pikselööki on kaablite asemel alles vaid põlenud jutt seinal.

Oluline on teada, et ülepingest kahjustatud seadmetele ei kehti tootja garantii. Seega peab inimene seadme parandamisega seotud kulud omast taskust korvama. 

Seadmetest olulisem on loomulikult hoida iseenda ja oma lähedaste elu ning pidada kinni äikeseaegsetest ohutusnõuetest. Päästeamet paneb inimestele südamele, et vool võetaks välja alati hoone peakaitsmest. Kui see peaks mingil põhjusel võimatuks osutuma, tuleb lihtsalt kõik elektriseadmed enne äikest välja lülitada ning pistikud seinast välja tõmmata.

Äikese ajal:

  • mine tuppa või kinnisesse autosse;
  • hoia eemale veest ja suurtest puudest või lipuvarrastest;
  • ära ava veekraani, kuna vesi on hea elektrijuht;
  • ära tee ahju ega pliidi alla tuld - laetud osakesed suitsus toimivad piksevardana;
  • ära kasuta võrgutelefoni - see võib põhjustada elektri- või akustilist šokki;
  • ära kasuta elektroonikaseadmeid.

Soovitusi koduelektroonika kaitseks:

  • ühenda juhtmed ja kaablid seinakontaktidest lahti – kõuemürinat kuuldes või suvel pikemaks ajaks kodust lahkudes ühenda koduelektroonika juhtmed vooluvõrgust lahti ning eemalda seinakontaktidest internetikaabel ja kõikvõimalikud antennijuhtmed;
  • soeta piksekaitsmega voolujuhe – ülepinge kahjustuste riski aitab vähendada piksekaitsmega voolupikendusjuhe, kuhu saab ühendada korraga mitu seadet. Kui maja vooluvõrk juhtub aga maandamata olema, siis piksekaitsmega voolujuhtmest abi pole, sest kaitse peab saama ülepinge ikkagi kuhugi maandada;
  • kontrolli maja vooluvõrk üle – vanemates majades on vooluvõrk sageli maandamata ja muretsetud äikesekaitsmed ei pruugi piisavalt efektiivselt toimida;
  • seadmete taasühendamisel varu kannatust – äikese möödudes ja pärast elektriühenduse taastumist võib seadmed taas voolu- ja internetivõrku tagasi ühendada. Kui telefon on tumm, teler ei näita pilti või internetti pole, tasub umbes 30 minutit oodata, et ühendus jõuaks iseseisvalt taastuda.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles