Rabarberite korjamisel tehakse teadmatusest mõtlematu viga (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabarberipõõsas.
Rabarberipõõsas. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Selgub, et väga paljud inimesed ei tea, kuidas on õige rabarberit korjata, ning rikuvad sellega sageli taimed ära.

Kuidagi on aegade jooksul kaduma läinud teadmine, et rabarberipõõsa tervise säilitamise huvides ei tohi rabarberivarsi kääride või noaga lõigata. Vars tuleb maast üles tõmmata, nii kahjustab see põõsast kõige vähem.

«Nooremad aiapidajad on harjunud, et rabarberit minnakse korjama kääride või noaga, aga vanemad või need, kes veel emade-vanaemade õpetatut mäletavad, teavad, et see on väga vale lähenemine,» ütleb aiapidaja Marlen.

Ta selgitab, et lõikamise järel jäävad põõsasse varreköndid, mis võivad mädanema minna ja pikapeale tervet põõsast kahjustada või sellele üldse saatuslikuks saada. Kõige õigem on varred välja tõmmata neid eelnevalt pisut keerates, siis tulevad need väga lihtsalt lahti. 

Meeles tasub pidada, et kuival ajal on rabarberit ka kasta vaja, siis kasvavad varred mahlasemad. Ja erinevalt paljust muust rohelisest rabarberilehti süüa ei tohi: need on mürgised.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles