Tomatit saab kasvuhoones kasvatada ka ilma taimi kastmata (4)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid kasvuhoones.
Tomatid kasvuhoones. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kasvuhooneomaniku suvine põhimure on kastmine: kui taimed piisavalt tihti vett ei saa, ei tule saaki. Või kas see ikka on nii?

Selgub, et on olemas lahendus, mis viib näiteks kasvuhoonetomatite kastmisvajaduse miinimumi, parimal juhul kaotab selle täielikult. 

Nimelt tuleb istutatud taimed katta põhukihiga, soovitavad kogenud aednikud. Põhk ei lase niiskusel mullast aurustuda, lisaks sellele on põhk hele ega tõmba päikest sel moel ligi nagu must mullapind. 

Reti Raines, kellel taimekasvatusestaaži juba aastakümneid, ütleb, et on viimased kakskümmend aastat taimi põhu all kasvatanud ja tulemused on väga head. «Tänaseks olen jõudnud selleni, et kastan oma tomatid ainult istutades. Siis väga korralikult ja ülejäänud suve on hooleta,» ütleb ta. 

Selline lahendus toimib siiski vaid kasvuhoones, kus pole kasutatud peenrakatet ja taimede juured saavad minna nii sügavale nagu soovivad: nimelt taimed, mis ei ole kastmisega harjunud, ajavad oma juured võimalikult sügavale põhjavee poole. Kui peenrakate vahel on, ei pääse juured läbi ja taim kuivab ära. Kes kohe tervet kasvuhoonetäit tomateid sedasi kasvama panna ei taha, võib esimesel aastal vaid mõne taimega katsetada. 

Kurke Reti sel moel kasvatada ei soovita, sest kastmata kasvuhoonekurgi puhul on siiski oht, et viljad lähevad kibedaks - koosneb ju kurk suures osas veest. Tomatitega julgustab aga katset tegema küll. «Kui päris kastmata ei saa, siis tublisti vähem tuleb seda teha kindlasti,» sõnab aiapidaja.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles