Koduaias grillimisel tuleb mõelda ohutuse peale (5)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kui koduaias oskamatult või vales kohas grilli kuumaks ajad, võid päästeametilt selle eest korraliku trahvi kaela saada. 

Soojad ilmad meelitavad inimesed aeda grilli äärde süüa valmistama, kuid sageli minnakse sellega liiga muretuks ja grillitakse seal, kus seda üldse teha ei tohi. 

Väga sageli arvavad inimesed, et söegrilli terrassile toomine ja seal liha küpsetamine on lubatud. Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ekspert Rain Põllu ütleb, et see pole sugugi nii. «Terrassi loetakse hoone osaks, seega terrassil grillimine ei ole lubatud. Terrass on ka tavapäraselt põlevmaterjalist ning selle süttimine võib päädida hoonetulekahjuga,» ütleb Põllu.

Seega tuleb majaomanikel grillinurk siiski kusagil majast kaugemal sisse seada ning otse terrassil söögivalmistamisest loobuda juhul, kui tegu on söegrilliga. 

Lahenduseks võib siinkohal olla elektri- või gaasigrill, aga kas selle kasutamine terrassil on lubatud, tuleb välja lugeda seadme kasutusjuhendust.

Ka kortermaja rõdul grillimisega tuleb olla väga ettevaatlik. Söegrill ei sobi mingil juhul, elektri või gaasiga töötavad alternatiivid võivad olla lahenduseks, kuid ka siin tuleb asjale läheneda tootest lähtuvalt. «Ennekõike tuleks lähtuda toote kasutusjuhendist,» ütleb Põllu.

Kui juhendis mingil põhjusel vastavasisulist infot pole, tuleks seda ohutuse huvides kasutada siiski hoonest eemal.

Ei maksa arvata, et selliste ettekirjutuste eiramine on ainult oma südametunnistuse asi. Päästeamet kontrollib ja hindab grillimisel ja lõkke tegemisel erinevaid ohutust puudutavaid aspekte, näiteks põlevmaterjali, hoonete ja metsa kaugust lõkkest või grillimise kohast, lõkke järelevalveta jätmist ning lõkke ümbruse ettevalmistust ja tulekustutusvahendite olemasolu. «Kui mõnes nendes punktides eksitakse, siis antakse sellest lõkke või grilli tegijale ettekirjutus, suuline või kirjalik, vastavalt olukorrale. Nende mittetäitmisel on päästeametil õigus rakendada ettekirjutusega kaasnenud sunniraha ka korduvalt, seni kuni ettekirjutus on täidetud,» ütleb Põllu. 

«Tuli on salakaval ning halastamatu ning sellega käitumine nõuab austust. Kui grillite, siis jälgige ümbrust ja ärge unustage ka kustutusvahendite peale mõtlemast,» meenutab Põllu.

Meeldetuletuseks veel ka piltlikult Päästeameti grillimisnõuded: 

Foto: Päästeamet
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles