Uuring: nõudepesusuvammide desinfitseerimisest ei piisa, et hävitada kõik bakterid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudepesušvammid.
Nõudepesušvammid. Foto: Esben Hansen / PantherMedia / Esben Hansen

Saksamaal läbiviidud uuringust selgus üks õige õõvastav tõsiasi - ei ole olemas head moodust bakterite hävitamiseks nõudepesusvammil ning seetõttu peaksime neid ka tihedamini välja vahetama.

Saksamaa teadlased on leidnud vastuse koduomanikke pikalt vaevanud küsimusele - kas pesunuustikute mikrolaineahjus kuumutamisest ja kuumas vees leotamisest ikka piisab, et hävitada kahjulikud bakterid svammil. 

Teadusväljaandes Scientific Reports avaldatud uuring paljastas nii mõndagi huvitavat, vahendab southernliving.com. Saksa teadlaste sõnul püsivad haigusttekitajaist bakterid svammil nimelt ka peale selle kuumutamist või kuumas vees ligunemist. Sajaprotsendilist garantiid ei anna asjatundjate sõnul mitte ükski ennetuslik meede.

«Pikemas perspektiivis on pea kõik pesusvammide puhastamismeetodid ebaefektiivsed, viies mõnikord isegi bakterite vohamiseni,» märkisid teadlased. Uurijate sõnul oleks mõistlik nõudepesusvamm iga nädala tagant välja vahetada - nii püsib kraanikauss sanitaarsemana ja ka pererahva risk haigestuda on selle võrra väiksem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles